FAQ

Is vlak profiel slechter dan verdiept profiel?

Ja en nee, een vlak profiel (Model Flex) is niet slechter maar wel minder sterk. In Nederland hebben wij vrij grote kozijnen dus is een verdiept profiel(Model royal) met een grotere stalen versteviging gewoon wat beter.

In het buitenland monteren de meeste bedrijven vlak profiel (Model Flex) dit omdat de kunststof kozijnen tegen de buiten muur worden gemonteerd van binnen uit, dus er is niet veel te zien van het kunststof kozijn. Vaak hebben ze in het buitenland ook kleinere kozijnen. Wij bouwen dus van origine anders waardoor zijn onze kozijnen wel in zicht en groter zijn hiervoor is het verdiepte profiel (Model Royal) ontwikkeld. 

Qua isolatie waarde verschillt het verdiepte en het vlakke profiel niet veel. Het veridiepte profiel geeft meer stevigheid en de diepte maat van verdiept profiel komt veel meer in de buurt van de bestaande houten kozijnen. Dus beide zijn ze toe toepassen maar het verdiepte profiel is voor Nederland net wat beter.

Wat is de levertijd van kunststofkozijnen?

De levertijd van kunststofkozijnen hangt onder andere af van de kleur combinatie die u uitkiest. Verder is de levertijd afhankelijk van de type kozijnen die u kiest. Natuurlijk kunnen wij ook een spoed order maken maar dit brengt echter wel extra kosten met zich mee. Elke fabrikant heeft zijn eigen levertijd, een levertijd van 2 weken komt voor maar gemiddeld is de levertijd tussen de 6 en 10 weken. Volgens onze mening zit je veiliger bij een fabrikant met een wat langere levertijd dit omdat de fabriek bij drukkere tijden een buffer heeft en dat de kwaliteit door de snelheid dan als het wat rustiger is in de markt of gigantisch druk de kwaliteit nooit in het geding raakt.

De fabrikant met een wat langere levertijd heeft hier minder last van omdat deze een buffer heeft.

Waarom zijn deuren in verhouding duurder dan een kunststof kozijn?

Er zijn velen redenen waarom deuren duurder zijn dan bijvoorbeeld een slaapkamer kozijn. In het kort komt dit neer op de volgende punten: Het hang en sluit werk (scharnieren, grepen, sluiting) van deuren zijn een stuk duurder dan die van een draaikiepraam. Dit komt onder andere doordat een deur van twee zijden bedient moet kunnen worden. Een andere reden is, de verbindingen van kunststofdeuren zijn voorzien van kunststofblokken in de hoeken om de deur nog sterker en steviger te maken en deze zitten niet in een gewoon kozijn. De reden hiervoor is dat een deur natuurlijk een stuk zwaarder is dan een raam. Het laatste punt is dat voordeuren vaak een paneel bevatten, panelen zijn relatief duur ten opzichte van glas.

Parallel kierstand/ventilatie beslag:

De kunststof kozijnen met draaikiepramen van Starkozijnen zijn altijd voorzien van Ventilatiebeslag, zo kunt u het draaikiepraam ook in een kleine stand open zetten in plaats van alleen een grote stand.
Dit is ideaal als het wat kouder is buiten of als u even naar de winkel gaat en toch wil ventileren. 
De ventilatie stand kan in principe een ventilatierooster vervangen maar dit raden wij niet aan omdat geen enkele ventilatie stand inbraakveiling is. Een ventilatierooster is veiliger want het voldoet aan alle eisen van het Politiekeurmerk veilig wonen (PKVW).
In renovatie bent u niet verplicht om ventilatieroosters toe te passen maar dit raden wij wel aan om de lucht in uw woning gezond te houden.

De laatste tijd wordt er meer over een parallel stand in kunststof draaikiepramen gesproken. Natuurlijk hebben wij met onze fabrikanten er ook naar gekeken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit systeem nog niet voldoet aan onze kwaliteit eisen.

De parallel stand waar het hele raam 6 mm openstaat laat met op het moment dat het waait en regent toch water door naar binnen. Hier hebt u in de kierstand geen last van.
Het parallel kierstand beslag voldoet wel aan het Politie keurmerk veilig wonen als het raam gesloten is en vergrendelt, maar wij hebben niet kunnen testen hoe het beslag zich houd als je probeert in te breken als het raam in de parallel kierstand staat.

Hier onder ziet u een filmpje van de parallel kierstand in de test kast.

Moet je voordeur nog steeds op slot als deze is voorzien van een meerpunt sluiting?

Ja, u dient altijd uw voordeur te vergrendelen om zo veilig mogelijk te zijn als u alleen de deur achter uw dicht trekt dan is de deur alleen vergrendelt op de dag en nacht schoot. Deze is met een trucje zo open te maken. Op het moment dat u de deur vergrendeld zit de deur op de meer punt sluiting en dan is deze eigenlijk inbraak veilig.

Is vlak profiel slechter dan verdiept profiel?

Dit is een lastige vraag qua isolatie waarden verschillen ze elkaar niet echt. In het buitenland monteren de meeste mensen vlak profiel (Model Flex) dit omdat de kunststof kozijnen tegen de buiten muur worden gemonteerd van binnen uit dus er is niet veel te zien van het kunststof kozijn. Vaak hebben ze ook kleinere kozijnen in het buitenland. Nu bouwen wij dus van origine anders en zijn onze kozijnen wel in zicht en zijn ze vaak groot hiervoor is het verdiepte profiel (Model Royal) gewoon geschikter er zit meer staal in dus het geeft meer stevigheid en de diepte maat van verdiept profiel komt veel meer in de buurt van de bestaande houten kozijnen.
Dus beide zijn ze toe toepassen maar het verdiepte profiel is voor Nederland net wat beter.

Welke schuifpui is het beste (hefschuifpui, schuifpui of kiepkantel-schuifpui)?

Elke schuifpui heeft ze + en – punten hier onder zullen wij de per schuifpui behandelen.

Kunststof hefschuifpui:
Dit is een zeer mooi schuifpui een kan ook erg groot worden uitgevoerd zonder problemen.
Een hefschuifpui schuift ook erg licht. Het grootste nadeel van deze pui is meestal de inbouw diepte van de schuifpui de pui is er diep en dit betekend vaak dat er of veel vloer dient worden verwijdert of de schuifpui moet op de vloer komen te staan en dan heeft u dus een hoge overstap.

Kiepkantel-schuifpui:
Deze  schuifpui is niet geschikt voor elke grote en eigenlijk niet voor een beneden verdieping dit is een schuifpui meer voor op een balkon. het grote voordeel van deze schuifpui is dat hij uit kozijn profiel is gemaakt dus even dik is als de rest van de kozijnen en de schuifpui kan kiepen. De nadelen zijn niet geschikt voor grotere maten, vaak storing in het beslag, eigenlijk niet van buiten te bedienen, moeilijke bediening voor mensen die het niet gewent zijn.

Schuifpui:
Het wordt zegt het al hij kan schuiven deze deur heeft geen fratsen gaat niet om hoog of naar beneden kan niet kiepen maar gewoon schuiven. Deze deur verkopen wij het meeste hij is ranker dan de hefschuifpui waardoor hij vaker lager kan worden in gebouwd zonder dat de voer moet worden verwijdert. Er kan ook minder stuk gaan als het er ook niet in zit, kan ook worden gebruikt voor grote maten. Nadeel de schuifdeur loopt iets zwaarder dan bij de 2 boven staande schuifpuien.

Is er verschil tussen merken kunststofkozijnen:

Ja, zeker is dat er zoals u misschien al gemerkt heeft vind elke verkoper zijn product/en het beste. Dit is natuurlijk logische maar wat zijn de verschillen en wat kunt u er als consument mee.
De meest voorkomende merken zijn Schüco, Gealan, Deceuninck, Europrovyl, Finstral, Veka, K vision, Thyssen en Rehau.
Deze namen gaan alleen over de lengtes kunststof profiel waar de kunststof kozijnen van gemaakt worden.
Dus niet elk Gealan kozijn is het zelfde want elke fabrikant kan het anders in elkaar zetten.Dan zijn er ook nog veel bedrijven die bepaalde merken verkopen als hun eigen merk maar het is gewoon 1 van bovenstaande merken hier zullen wij hier niet over uitweiden.
De verschillen zijn erg lastig even op te schrijven maar u moet denken aan: opbouw van profiel (de ondersteuning van kamers), snel kromtrekken van profielen (bij bepaalde merken), afdichting rubbers EPDM of silicone rubber, wel of niet goed gekeurd door het VKG keurmerk voor de Nederlandse markt, 1ste graads kunststof (de beste kwaliteit of gerecycled kunststof, de snelheid waar mee de profielen zijn getrokken in de fabriek als dit te snel gaat wordt het kozijn sneller vies dit kunt u zien aan hoe meer het kozijn glimt hoe beter het is.

Verschillen de inkoopprijzen van kunststof kozijnen erg?

Nee dit valt in de praktijk wel mee wij hebben veel fabriekanten in de jaren vergeleken en de verschillen zijn niet erg groot wel zit er natuurlijk een verschil tussen keurmerk kozijnen en kunststof kozijnen zonder keurmerk en als we naar het buitenland gaan wordt het verschil nog iets groter maar de kozijnen slechter.
Het meeste verschil zit hem in de totale klus dan moet u denken aan: montage methode stelkozijn of stomp, keuze van afwerking materialen, kwaliteit/aandacht van de montage en afwerking, de service na de montage (erg belangrijk en vaak onder schat), wel of geen meerprijzen na montage, etc.

Is een Inoutic kunststof kozijn hetzelfde als een Deceuninck kunststof kozijn uit bijvoorbeeld de zendow serie?

Nee, dit is totaal niet het zelfde. Het zit zo Deceuninck heeft een profiel merk opgekocht in Duitsland dit is Inoutic dit is nu dus een onderdeel van de Deceuninck groep maar dit staat geheel los van het Deceuninck kozijn. Deceuninck maakt ook geen reclame voor dit profiel alleen klein onder bijvoorbeeld de folder staat onderdeel van de Deceunink groep. Dit is een beetje het zelfde als Dacia en Renault (zit er in een Dacia nog iets van Renault dit is niet het geval met Inoutic)
Is Inoutic NL 71 Elite niet goed hier laten wij ons hier niet over uit maar het is niet het zelfde als een Deceuninck kunststof kozijn.

Waarom kiezen voor kunststofkozijnen ipv houten of aluminium kozijnen:

De meest gekozen reden voor kunststof kozijnen is de prijs/kwaliteit verhouding deze is erg goed . Hout en aluminium kozijnen zijn van gelijke kwaliteit altijd duurder. Dan komt er natuurlijk bij dat houten kozijnen toch onderhouden moeten worden en dit kost elke 4 jaar tijd en geld. Aluminium kozijnen hebben dit nadeel niet maar aluminium is een kouder materiaal en dat voel je altijd en qua prijs zijn aluminium kozijnen de duurste. voor openbare gebouwen wordt nog wel vaak voor aluminium gekozen dit omdat het een erg sterk product is met een zakelijke uitstraling. De voordelen van kunststof zijn de hoge isolatie waarden door de opbouw van het profiel met lucht kamers en ook zeker de nieuwe kunststof blokken (Neo) ipv de staal opvulling. De beglazing kan zonder schade worden vervangen en er kan wel beglazing tot wel 42mm dik worden geplaatst. De vele mogelijkheden qua verbindingen,profielen, kleur en glas. Kortom overweeg zeker kunststofkozijnen als u kozijnen wilt vervangen.

Kunnen draaikiepramen ook naar buiten draaien?

Nee, dit is technische niet mogelijk en ook niet echt handig met regen.

 

Onderhoud van kunststof kozijnen:

Kunststof kozijnen worden vaak als onderhoud vrij aangeboden dit is natuurlijk niet helemaal waar,
de kozijnen dienen wel degelijk enige form van onderhoud te krijgen. Dit maakt Kunststof kozijnen onderhoudsarm.
Het beslag (hang en sluitwerk) moet eigenlijk 2 keer per jaar worden in gespoten met silicone spray of WD40.
Mocht een raam of deur niet goed meer sluiten dan kunt u het beste contact opnemen met het bedrijf wat deze heeft geplaatst.
De buiten en binnenkant van de kunststof kozijnen hoeft natuurlijk niet te worden schoon gemaakt als u dat niet wenst maar dit is wel aantraden dit is eenvoudig te doen met het water waar u ook de ramen mee doet. Let wel op houtnerf folie mag u geen chemische producten gebruiken (tinner, wasbenzine, blauwspiritus etc) dit omdat houtnerf folie is voorzien van een soort laklaag en deze wordt aangetast door deze producten en zal dan sneller verkleuren op die plekken.

Mijn kunststof kozijnen zijn erg vuil kan dit verwijdert worden?

Het meeste vuil kan worden verwijdert. Als u kunststof kozijn is van geheel kunststof is (glad) dan zijn er veel verschillende middelen om uw kozijn weer schoon te krijgen. Als u kunststof kozijnen zijn voorzien van houtnerffolie dan moet wel oppassen wat u gebruikt aan middelen. De renoliet folie (houtnerffolie) op de kunststof kozijnen is voorzien van een uv coating dit lijkt een beetje op een blanke lak en deze is niet bestand tegen chemisch middelen. Hier zijn wel speciale middelen voor te koop.

Condensatie aan de buitenzijde van uw nieuwe kunstofkozijnen

Hoe komt dit?

Gezien de hoge isolatiewaarde van uw nieuwe beglazing wordt de temperatuur van het buitenste ruit slechts in geringe mate beïnvloed door de verwarmde binnenomgeving. Er is dus sprake van weinig warmteverlies door de beglazing dit houd dan wel in dat het buitenste ruit erg koud wordt.

Als er nu een snelle temperatuurstijging van de buitenlucht plaats vindt, inclusief een hoge luchtvochtigheidsgraad, dan is er kans op condensatie van de buitenste ruit erg groot. Dit effect kent iedereen wel van de spiegel in de badkamer.

Dit  verschijnsel doet zich voornamelijk in de vroege morgen voor, in de lente en de herfst, maar verdwijnt altijd weer vanzelf. Het vormt het bewijs van het goed functioneren van HR++ isolerende beglazing. Nu kan dit totaal geen kwaad maar het kan zeker wel vervelend zijn meestal is het met 1 uur wel weer verdwenen. let wel als u voor 3 dubbel glas kiest HR+++ blijft de condens nog langer zitten op het buitenruit.

Het kan zijn dat niet ieder ruit in uw woning last heeft van dit verschijnsel, dit kan aan veel dingen liggen, de wind, bomen en struiken, overkapping, etc. Helaas is er niet echt iets wat u er tegen kan doen. Het is een teken dat het glas zeer goed isoleert.

condensatie aan de buitenkant van uw nieuwe ramen
Waar is een kunststof kozijn uit opgebouwd:

Een kunststof kozijn wordt gemaakt van kunststof profielen van 6 meter lang er zijn vele verschillende modellen profiel: voordeur, achterdeur, draaikiepraam, schuifpui, etc. Deze profielen worden opmaat gezaagd en in elkaar gelast zo doende krijg je een kunststof kozijn. Het kunststof kozijn is opgebouwd uit een kozijn (kader) en een raam (raamvleugel) of deur (deurvleugel). In de vleugel wordt hang en sluitwerk gemonteerd. Dit beslag moet ook van goede kwaliteit zijn ook dit is voor de meeste Nederlands kozijnen gewoon goed de meest voorkomende merken beslag zijn: Fuhr, Dr. Hahn, Roto en Winkhaus. Let wel kozijnen uit Turkije en Poolen, Kroatië etc. voldoen meestal niet aan onze eisen in Nederland.

Zit er staal of aluminium in de kunststof kozijnen?

In alle kunststof kozijnen zit geavanceerd staal dit omdat het goed koper is dan aluminium en erg sterk.
In sommige gevallen worden kozijnen wel is voorzien van aluminium maar dit is er weinig.
Wij van Starkozijn hebben een nieuwe techniek dit heet Neo en deze profielen vervangen het staal voor kunststof waardoor het kozijn nog sterker wordt en beter isoleert.

Wat is beter Rockpanel of Trespa (volkernplaat)?

Hier verschillen de meningen gerust over. Van uit Starkozijn gezien werken wij liever met Trespa of een andere volkernplaat bekleding leverancier.

 

Wat is volkernplaat?

Volkenrplaat wordt ook wel HPL platen of compactplaat genoemd. De afkorting HPL staat voor high pressure laminate.
Het meest bekende merk volkernplaat is natuurlijk Trespa. De volkernplaten zijn opgebouwd uit houtvezels en hars die onder hoge druk en hoge temperatuur worden samengeperst.
Volkernplaten worden overal toegepast denk aan zwembaden pashokjes etc. Dit komt omdat het oppervlak van volkenrplaten een moleculair dichte toplaag hebben.
Dit maakt volkernplaat zo goed als ongevoelig voor vocht, UV-straling of temperatuurwisselingen. Daardoor zijn de HPL platen erg zwaar en minder goed bewerkbaar vanwege de hardheid.
Door deze producteigenschappen is volkernplaat veel gebruikt voor toepassingen zoals gevelbekleding van gebouwen, reclameborden en boeidelen.

Wat is volschuim/hardschuim (goot) bekleding?

Volschuim/hardschuim gevel- en dakgootbekleding is een kunststof soort speciaal ontwikkeld voor het bekleden van goten en boeilijsten. Dit product 100% van kunststof de buitenzijde is van een harde kunststof soort de binnen zijde van een soort schuim kunststof. Het voordeel is dat je geen extrusie strepen ziet (bij holle bekleding met schotjes zie je deze vaak door schijnen) toch redelijk licht om te tillen en erg goed te verwerken. De basis kleuren zijn crème wit en wit en deze producten kunnen worden voorzien van renoliet folie met houtnerf. Dit product kan worden gelijmd en worden geschroefd.

Heeft Keralit de zelfde houtnerffolie als mijn kunststofkozijnen?

Ja, beide zijn ze voorzien van Renoliet folie.

 

Is Keralit gemaakt van gerecycled kunststof?

ja Keralit is gemaakt van gerecycled kunststof, De profielen van Keralit zijn niet 100% gerecycled kunststof de profielen zijn ook voorzien van glasvezel.

 

Kunnen alle vormen kozijnen worden gemaakt in kunststof?

Bijna alle vormen kunnen wel worden gemaakt met een kunststofkozijn.

 

Wat is Rockpanel?

Rockpanel is een plaatmateriaal ontstaan door het persen van steenwol rockpanel is in veel kleuren tekrijg het grote pluspunt van Rockpanel is dat het een damp open karakter heeft zodat het ook ongeventileerd gemonteerd kan worden.
Als Starkozijn werken wij niet vaak met Rockpanel dit omdat wij de kleur coating erg kwetsbaar vinden met het zagen van het materiaal.

Kunnen kunststofkozijnen op hout lijken?

Ja zeker tegenwoordig wel, de kunststofkozijnen kunnen worden uitgevoerd met rechte verbindingen net zoals de bestaande houten kozijnen dit hebben. Dan heb je natuurlijk nog de houtnerf folie voor de extra touche. Dan hebben sommige merken kunststofkozijnen ook nog blokprofiel zo kunnen de kunststofkozijnen ook nog meer de authentieke stijl overnemen. Let wel houtnerf verbindingen zijn alleen van toepassing op de buitenzijde de binnenzijde is gewoon in verstek.

Wat betekend de glas opbouw van HR++ 4-15-4 of 6-15-5?

HR++ betekend in het kort Isolatie glas met argon gas tussen de ruiten. 4-15-4 betekent dat het ruit bestaat uit 2 ruiten van een dikte van 4mm en een spouw van 15mm.

Bij 6-15-5 glas betekent dit dat het buitenste ruit 6mm dik is en het binnenste ruit 5mm met wederom een spouw van 15mm.

Als laatste voorbeeld 4-12-4-12-4 glas, dit ruit bestaat uit drie glasplaten van 4mm en twee spouwen van 12mm. 

 

Welk glas wordt er standaard in kunststof kozijnen geleverd?

Tegenwoordig leveren alle leveranciers van kunststof kozijnen standaard HR++glas. Dit omdat dit het meest geproduceerd wordt in de glas fabrieken en daarom ook het scherpst geprijsd is. Natuurlijk kunt u altijd kiezen voor een andere glas soort. Wel is het verstandig om te vragen of de leverancier het glas heeft berekend naar het wind gebied en de montage hoogte van de kunststof kozijnen.

Kunnen glasroedes ook in kunststof kozijnen? en wat betekent dit voor uw garantie?

Kunststof kozijnen kunnen worden voorzien van glas met glasroeden tussen en op het glas. Wel dient u rekening te houden dat er geen glas fabrikant is die hier garantie opgeeft het kan zijn dat het montage bedrijf dit wel doet maar u heeft hier geen fabrieksgarantie op.

 

Is beglazing met zwarte afstandhouder beter?

De levensduur van de ruiten is gelijk met een zilveren afstandhouder, wel is de isolatie waarden hoger dit is een verhoging van 0.1 tot 0.2 W/(m2.K) ). Hierdoor wordt het warmteverlies aan de glasranden beperkt. Ook leidt dit tot een hogere temperatuur van het glasoppervlak aan de randen en vermindert daarmee de koudestraling vanaf het raam. Daarnaast wordt het risico van condensatie aan de rand van het isolatieglas, ter hoogte van de sponning, aanzienlijk verminderd. Verbeterde thermische isolatie, reduceert de verwarmingskosten, bespaart energie en draagt daarmee tegelijkertijd bij aan de bescherming van het milieu door de reductie van de CO2 uitstoot.

Zijn zwarte afstandhouder beter dan de zilveren?

Is Hr+++ (3 dubbel glas) beter dan HR++ dubbel glas?

Ja de isolatie waarde is beter, maar de montage kosten en de aanschafkosten kunnen een stuk duurder uitvallen.
Natuurlijk is de isolatie waarde hoger van HR+++ (3 dubbel glas) met een waarde van U=0,7 veel hoger dan het standaard HR++ glas met een waarde van U=1,1. Hoe lager de U waarde hoe beter de isolatie waarde.

Er zitten 3 grote nadelen aan Hr++ (3 dubbel gelaagd glas) ten opzichte van hr++ glas.
1.nadeel: Het beslaan van ramen aan de buitenzijde dit gebeurt al een paar keer per jaar met HR++ glas maar met 3 dubbel glas zal dit nog veel meer voor komen en het vocht zal er langer op blijven zitten. Als u wilt weten hoe dit komt hier is een andere vraag over te vinden.
2.De inbouw diepte van het hr+++ tripele glas is aanzienlijk diepter dan bij hr++ glas. De kozijnen waar het triple glas in geplaatst moet worden moet dus wel een glas sponing hebben die erg groot is. Wij hebben voor triple glas een speciaal kunststofkozijn Neo premium.
3.nadeel: Is het gewicht van HR+++ (3 dubbel glas) hier merk u niet zoveel van als de glas plaat al reeds is geplaatst, maar de montage is veel duurder omdat de glasplaat door veel meer mensen moet worden getild of er moet een kraan worden gehuurd en uiteindelijk betaald de eind gebruiker toch deze kosten.

update: Er zijn tegenwoordig hr++ ruiten die een isolatie waarde halen bijna gelijk aan Hr+++ triple glas. Dit door het toepassen van andere gasvullingen tussen het glas de isolatie waarde die hier mee gehaald kan worden is dan U=0,8. Dit is dus bijna gelijk aan de waarde van het triple glas met U=0,7.

Wat is mattefolie/melkglas? en wat is het verschil

Wat is het mattefolie tussen het glas? Mattefolie tussen het glas is een folie laag tussen het buitenste ruit wat zorgt dat het glas mat wordt en dat er niet meer door heen kan worden gekeken dit is dat ook meteen gelaagd veiligheidglas.

Wat is merkglas? Melk glas is een glasplaat die is geëtst (geschuurd) dit geeft een mat effect op het glas en zorgt dat er niet door heen kan worden gekeken. Dit ruit is niet gelaagd als matte folie wel lijken deze 2 erg veel op elkaar.

Wat is gelaagd veiligheid glas?

Gelaagd veiligheid glas is voorzien van een doorzichtige folie tussen het glas. Als het ruit dan zou breken blijft het wel in elkaar zitten. Hoe zien of dit in mijn offerte is opgenomen kan kan gemeld zijn in de tekst van de offerte of u kunt het zien bij de specificatie van het glas dit ziet er dan zo uit voor enkel gelaagd veiligheid glas 33.1-15-4 of dubbel gelaagd veiligheid glas  33.1-15-33.1

Luxaflex tussen het glas kan dat?

Dit kan zeker, er zijn hier veel verschillende optie’s qua bediening, lamellen, en functie.

 

Is de beglazing berekend naar het windgebied? Wat is dit?

De leverancier van uw kunststofkozijnen moet eigenlijk de dikte van het glas bereken naar het windgebied waar u in woont en de hoogte van de kunststofkozijnen. Zo weet u zeker dat het glas voldoet aan de huidige eisen.
Dit gaat vaak mis met kunststofkozijnen uit het buitenland vaak worden deze uitgevoerd met 4-15-4 glas ongeacht de grote of de hoogte van de kunststofkozijnen en dit brengt dan ook weer een prijs verschil met zich mee.

Kan je elke kleur kiezen op kunststof kozijnen?

Bijna alle kunststof kozijnen worden standaard gemaakt in het wit Ral 9016 of 9010 en crème wit Ral 9001 dit is dan glad kunststof. Alleen gerecyclede kunststof kozijnen moeten altijd met houtnerf binnen en buiten worden uitgevoerd.

Verkleuren Kunststofkozijnen?

Alle kunststofkozijnen met houtnerf folie verkleuren in ieder geval de eerste 10 jaar niet hier na zal de kleur wat terug lopen maar dit gaat altijd geleidelijk dus het stoort niet. Wel zijn er fabriekanten die een kortere garantie op gekeurde profielen geven Deceuninck wat wij verkopen geeft gewoon 10 jaar garantie op verkleurde profielen.

Wat is beter stelkozijn of stompe montage?

Kunststofkozijnen aanschaffen is een hele investering, dus het vergelijken van meerdere bedrijven is belangrijk voor u om een juiste keuze te kunnen maken. Tijdens het vergelijken zult u er achter komen dat er 2 manieren zijn om kunststofkozijnen te monteren. Maar wat is nu het verschil tussen montage met stelkozijn en montage zonder stelkozijn oftewel stompe montage.

Veel bedrijven monteren kunststofkozijnen zonder stelkozijn dus d.m.v. stompe montage. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met de prijs. Het scheelt namelijk veel arbeid- en materiaalkosten, deze bedrijven maken dus eigenlijk gebruik van de onwetendheid van u als koper, u kunt tenslotte bij aankoop niet ziet hoe de montage gedaan gaat worden, en natuurlijk denkt u er waarschijnlijk ook niet bij na dat er verschillen zijn. Ook komt het voor dat de betreffende verkoper zelf onwetend is over de verschillende montage methodes. Hieronder een korte uitleg over het belang van stelkozijn montage. Wij hopen dat u met deze belangrijke informatie een passende en juiste keuze kunt maken voor de aankoop van uw kunststofkozijnen. Een kunststofkozijn heeft een minimale levensduur van ca. 70 jaar, door slechte montage en of besparing hierop kan deze termijn aanzienlijk worden verkort.

Stelkozijn montage wat is dat?

Een stelkozijn bestaat uit een plank van watervast multiplex dat omtrokken is met een speciale kunststof folie of is voorzien van een dikke verf laag. Het stelkozijn wordt gemonteerd in de sparing die is ontstaan na het verwijderen van het bestaande kozijn. Van stelkozijnplanken wordt een frame gemaakt dat zal waterpas in de ontstane sparing geplaatst worden, het stelkozijn zorgt voor een perfecte aansluiting voor het kunststofkozijn en zorgt voor een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur. Tevens vergroot het de inbraakveiligheid. Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn.

Voordelen van stelkozijn montage:

  • Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
  • Door het stelkozijn is montage met lang muurrubber mogelijk dit geeft het voordeel dat deze aansluiting ongeveer 50 jaar goed blijft (in tegenstelling van kit of compriband maximaal 10 jaar).
  • Door het stelkozijn voldoet de montage aan het vereiste voor inbraakveiligheid klasse 2 (SKG2 is eis in politie keurmerk).
  • Het stelkozijn zorgt voor een goede body om het kunststofkozijn te monteren.
  • Een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid.
  • Het kunststofkozijn kan vrij uitzetten en krimpen bij warmte en kou, zorgt dus voor een lange levensduur van het kunststofkozijn.
  • Geen problemen met de binnenmuren, dus geen beschadiging van behang of stucwerk.
  • In de verre toekomst geen verborgen gebreken aan uw kunststofkozijnen na e.v.t. verkoop van uw woning.
  • Genoeg ruimte voor de scharnieren van deuren en ramen.

Nadelen van stelkozijn montage:

  • Genoeg ruimte voor de scharnieren van deuren en ramen.
  • Meer arbeid + meer montage materiaal, gevolg: duurdere montage t.o.v. montage zonder stelkozijnen.
  • Het kader is massiefer dan bij stompe montage (kan een nadeel zijn of een voordeel smaken verschillen).

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stelkozijn montage:

Stompe montage wat is dat?

Stompe montage van kunststofkozijnen komt eigenlijk uit het buitenland vandaan, de meeste landen bouwen anders dan Nederland. In het buitenland metselen ze eerst de buiten muren en de kunststofkozijnen plaatsen ze dan van binnenuit. In Nederland doen we dit van origine anders, wij stelden de kozijnen eerst op profielen op de juiste plek en daar werd dan om heen gemetseld. Tegenwoordig gaat veel prefab of stellen we niet een kozijn op profiel maar een stelkozijn.  Terug naar stompe montage. Bij stompe montage wordt het bestaande kozijn verwijdert het nieuwe kunststofkozijn wordt in de ontstane sparing gezet en meteen vast geschroefd het zij in de bestaande spouw lat of in de binnen/buiten muur en de ruimte rond het kunststofkozijn wordt afgepurt.

Nadelen van stompe montage:

  • Kit voeg of compriband aan de buitenzijde, dit zal na een aantal jaren inkrimpen en gaan kieren.
  • Montage op de bestaande spouwlat hierdoor is er meer kans op lekkage (loshangend lood of het doorboren van het lood).
  • De montage hangt van kit en pur aan elkaar, deze zijn geschikt voor tocht afdichting maar niet voor constructie doeleinden.
  • Door het uitzetten en krimpen van de kunststofkozijnen bij temperatuurwisseling warmte en kou kunnen de ankers/schroeven, kit en purschuim na verloop van tijd los komen.
  • Stompe montage maakt het vaak erg krap voor de scharnieren langs de muur.
  • Meer problemen met schanieren van ramen en deuren.

Voordelen stompe montage:

  • Minder materiaal- en arbeidskosten (goedkopere aanschafprijs).
  • Slanker aanzicht van het kunststofkozijn.

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stompe montage:

In onze showroom hebben wij echte doorsnede van de montage methodes staan.

Wij van Starkozijn kiezen zelf voor de montage met stelkozijn. Wij willen u een product leveren waar u nog velen jaren plezier van heeft en dat echt een meerwaarde aan uw woning geeft. Graag helpen wij ook u aan mooie kunststofkozijnen.

Kunnen er nieuwe raamdorpel stenen worden geplaatst onder de kunststof kozijnen?

Natuurlijk kan dat, vaak is dit niet nodig omdat de bestaande nog prima volstaan.
Wel ziet de woning er natuurlijk erg strak uit met mooi nieuwe raamdorpelstenen.
De nieuwe raamdorpelstenen worden tegenwoordig vaak prefab geproduceerd op lengte zodat ze altijd mooi verdeelt zijn en een gelijke voeg hebben.

Hoe snel gaat de montage van kunststof kozijnen?

De snelheid van de montage van kunststof kozijnen varieert per woning en de grote van de kozijnen maar gemiddeld met stelkozijn montage kan 1 montage team 2 kunststofkozijnen plaatsen en afwerken. Als de montage stomp wordt uitgevoerd zijn het gemiddeld 3 kunststofkozijnen die per dag geplaatst kunnen worden.

Hoeveel ruimte is er nodig voor de montage van kunststof kozijnen?

De ruimte die nodig is voor de montage van kunststof kozijnen hangt erg af van de situatie maar wij schrijven voor 1,5 meter.
Maar als u bijvoorbeeld een kast of bed heeft wat niet weg kan bekijken wij bij de maat op namen of dit een probleem geeft 9 van de 10 keer is er geen probleem.

Wat is stompe montage?

Stompe montage is een snelle manier om uw bestaande kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen.
Bij stompe montage wordt het oude kozijn gedemonteerd in de vrij gekomen sparing wordt het nieuwe kunststof kozijn gemonteerd en vast gezet in de bestaande spouwlat of met ankers naar de binnen muur en dan afgepurd. Het voordeel van deze montage is dat het snel gaat je plaatst meer kunststof kozijnen op 1 dag en je hebt minder materiaal nodig. Het nadeel is dat je sneller je kunststof kozijn rond/niet waterpas/haaks monteert, meer kans op lekkage en tocht. zie artikel in tips

Wat is stelkozijn montage?

Stelkozijn montage, deze montage methode kost iets meer tijd en materiaal dan de stompe montage metode. De rede dat het meer tijd en geld kost is omdat er na de demontage van het houtenkozijn. Er een stelkozijn geplaatst wordt in de ontstane sparing. Dit stelkozijn geeft de mogelijkheid om de spouw goed af te dichten en zorgt voor een rechte en goede body voor de montage van het nieuwe kunststofkozijn.
Het voordeel van deze stelkozijn montage methode ten opzichte van de stompe methode is dat er minder kans is op tocht  en lekkage, en de kunststofkozijnen zijn altijd recht gemonteerd en zitten beter vast.
De nadelen van deze montage methode is dat deze duurder is en er worden minder kunststofkozijnen per dag geplaatst.

 

Kan ik in een houtenkozijn een kunststof deur zetten?

Alles kan maar dit is zeker niet aan te raden kunststof en houten hebben een andere uitzetting dus dit zou voor problemen zorgen in de toekomst. Er zijn wel woning bouw projecten waar dit gebeurt is maar het is nooit een ideale oplossing.

 

Gebeurt de montage van buiten of van binnen af?

De montage gebeurt over het algemeen van binnen en van buiten.

 

Waterslagen zijn er in vele soorten en maten:

PVC waterslagen meestal zijn deze wit of crème wit maar ze zijn er ook met houtnerffolie pvc waterslagen zijn wat goedkoper dan aluminium waterslagen het nadeel van pvc is dat het vaak over een grote overspanning wat gaat door hangen.

Aluminium waterslagen zijn gemoffeld in de door uw gewenste kleur ze zijn erg sterk en zijn goed toe te passen voor grotere overspanning. het nadeel is dat ze wat duurder zijn dan een pvc waterslag.

Montage met waterslagen:

Montage met waterslagen voorbeeld

Wat is een waterslag?

Een waterslag is een stuk profiel meestal van  gemoffeld aluminium maar kan ook van kunststof zijn. Het waterslag voert het water dat van het kozijn afloopt iets buiten de gevel af. Dit verkomt strepen op de onder liggende schroten. Tevens zorgt het waterslag profiel voor een goede aansluiten tussen de gevelbekleding en het kozijn. Waterslagen worden het meeste gebruikt voor montages in houten wanden die worden voorzien van nieuwe kozijnen en gevelbekleding.

Een waterslag voorbeeld

Wat is een rooster op kalf?

Een rooster op kalf is een rooster op een stijl dit is meestal boven een draailkiepraam zodat u meer ruimte heeft boven het draaikiepraam voor binnenzonering.

Een rooster op kalf

Als de gevel moet worden aangepast voor een schuifpui kan dat?

Dit hangt natuurlijk erg af van de verbouwing die nodig is, dit zal het bedrijf dan ook moeten bekijken.
Soms gaat dit gewoon zonder problemen en is het een eenvoudige aanpassing, soms moet er veel worden verbouwt en bouwkundige berekeningen worden gemaakt. Het beste is uw wensen gewoon voor leggen en dit in een offerte laten vast leggen.

Hang en sluitwerk (beslag):

Beslag is een erg belangrijk onderdeel van kunststofkozijnen dit is persslot van rekening het onderdeel wat steeds open en dicht moet en u woning moet afschermen van de buiten wereld. Alle Nederlandse fabrikanten bieden Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) beslag aan. Dit is in Nederland de standaard maar er is ook zeker nog beter beslag/ opties. De meest voorkomende merken beslag zijn: Fuhr, Dr. Hahn, Roto en Winkhaus. Let wel kozijnen uit Turkije en Poolen, Kroatië etc voldoen meestal niet aan onze eisen in Nederland.
Het beslag moet 2 keer per jaar worden gemeerd met silicone spray de scharnieren hoeft u niet te smeren deze zijn voorzien van nylonbussen.

Hoe controleren of een leverancier van kunststofkozijnen goed is?

Dit blijft altijd deels gevoel en dit is ook zeker belangrijk bij aankoop van u kunststofkozijnen want dit bedrijf gaat ook werken aan uw kostbaarste bezit, uw huis. Ten eersten raden wij u aan om te kijken of u zaken doet met een VKG-keurmerk dealer. Dit keurmerk brengt toch een zekere mate van zekerheid met zich mee door het VKG-waarborgfonds, vast getelde richtlijnen, VKG certificaat na de montage.

Ten tweede is altijd een fijn idee dat het bedrijf een showroom of pand heeft zodat u weet waar u terecht kan voor vragen of service na de montage. Controleer dit wel goed er zijn veel bedrijven die zich anders voor doen dan ze zijn, vooral nu met internet.

Als laatste punt is een nette en complete offerte is erg belangrijk. De reden hiervoor is dat het dan duidelijk is wat u heeft gekocht maar ook dat u kunt controleren of de montage is uitgevoerd zoals afgesproken.

Wat betekent het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) voor kunststof kozijnen?

Het PKVW is een keurmerk dat zich speciaal bezighoudt met het controleren van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Het PKVW stelt eisen waar aan een woning moet voldoen om ervoor te zorgen dat een inbreker een langere periode bezig moet zijn om binnen te komen.

Het PKVW houdt zich dus niet alleen bezig met het beslag van de kunststofkozijnen maar ook met overige beveiligingen in uw woning. Het PKVW test het beslag van het kozijn, als het beslag voldoet aan alle eisen dan mag het beslag worden verkocht als PKVW-beslag en heeft u zekerheid van een kwalitatief goed beslag in uw kozijn. Naast de eisen van het beslag schrijft het PKVW ook eisen aan bijvoorbeeld: de dikte van de draaikiepramen en of deuren en de dikte van het paneel in de kozijnen.

Om het PKVW-certificaat te ontvangen heeft het PKVW twee stappenplannen opgesteld, stappenplan bestaande woning en stappenplan nieuwbouwwoning. Het stappenplan van een bestaande woning ziet er als volgt uit:

 1. Vraag een PKVW-expert om uw huis te controleren op inbraakwerendheid. Na deze controle brengt de PKVW-expert een offerte uit.
 2. De PKVW-expert voert na acceptatie van de offerte de benodigde handelingen uit.
 3. Na de werkzaamheden dient er nog een laatste controle te worden uitgevoerd. Na enkele weken ontvangt u het PKVW-certificaat.
 4. Informeer bij uw verzekeraar naar de premiekorting. De meeste verzekeraars geven een korting met een PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor zolang het certificaat geldig is. De geldigheid van het certificaat is 10 jaar.

Omdat het PKVW de eisen steeds verandert (aanscherpt) kan het betekenen dat uw kozijnen van een paar jaar terug nu niet meer voldoen aan de nieuwe eisen van het PKVW.

Let wel: als u kunststof kozijnen voldoen aan PKVW heeft uw woning nog niet dit keurmerk hiervoor dienen veel meer dingen in een om de woning worden aangepast. Zie de website van politiekeurmerk.nl

Kunststof kozijnen en garantie:

Dit is een lastig onderdeel voor elke consument die kunststofkozijnen gaat kopen. Het ene bedrijf heeft nog langere garantie dan de andere, staar u daar niet blind op. Het komt eigenlijk hierop neer, hoe lang geeft de fabrikant fabrieksgarantie op hun producten dit is de belangrijkste garantie dus niet het montage/verkoopbedrijf.

Waarom zal u denken, nou de meeste kozijnen bedrijven bestaan geen 10 jaar natuurlijk zijn ze er maar er zijn er meer die verdwijnen.
Wij bestaan nu ook al meer dan 10 jaar dus wij zijn het levende bewijs.

Stel u heeft kunststofkozijnen gekocht met 25 jaar garantie en na 7 jaar laat de folie los van het kunststofkozijn (Dit gebeurd bij ons nooit). Het verkoop/montagebedrijf is er niet meer, dus daar kunt u niet terecht, dan kunt u alleen nog maar naar de fabrikant. De fabrikant geeft alleen maar 5 jaar garantie op de folie dus valt u buiten de boot. Als de fabrikant van de profielen 10 jaar garantie had gegeven kon u altijd nog daar aankloppen voor uw probleem.

Wij raden u aan om een offerte aan te vragen bij een VKG-keurmerk dealers, dit garandeert u een Nederlands topproduct. Allemaal onder de garantievoorwaarde van het VKG-keurmerk. Het VKG-keurmerk houdt ook bij wie u uw kunststofkozijnen heeft gemonteerd en wie ze heeft geproduceerd en van welk merk de profielen zijn. 

Mag je in een kunststof kozijn schroeven? voor een gordijntje/zonwering?

Officieel mag je in geen 1 merk kunststof kozijn iets bevestigen als u de voorwaarden van de profiel fabrikant na leest.
Dit zegt natuurlijk niet dat het niet kan, al het hang en sluit werk gaat ook door het kunststof heen, er moet goed over na gedacht worden voor dat je iets gaat bevestigen aan een kunststof kozijn hoe er rekening mee dat je fabrieksgarantie vervalt.

Als u iets aan de binnenzijde wilt bevestigen op een kunststof kozijn doe dat dan in de glaslat deze is altijd nog te vervangen omdat dit een los onder deel is let wel alleen korte schroefjes.

Mocht u iets op de buitenzijde van een kunststof kozijn monteren dan moet u altijd eerst door de water kamers heen voor dat u bij het staal komt, dit is dan ook meteen de reden waarom het eigenlijk niet mag omdat u dan een verbinding maakt met de water kamers van het profiel en het staal in het kunststof kozijn. Zie het profiel hier onder:

Mag een rooster in een draaikiepraam?

Hier zijn geen regels voor een ventilatierooster, het kan zeker. Alleen is het niet de beste oplossing. Een draaikiepraam wil van zich zelf afhangen aan de sluitzijde. Het onderste scharnier is het vaste punt, wij gebruiken het glas om de bovenste punt aan de sluitzijde op te tillen op het moment dat hier een rooster tussen komt werkt dit een stuk minder goed en heb je meer kan op een raam wat afgaat hangen in de toekomst dit is natuurlijk wel weer gewoon te stellen.

Een rooster in een draaikiepraam. Mag dat?

Het bedrijf waar ik een offerte van heb heeft geen showroom moet dat?

Niets is verplicht wel geeft het aan wat voor soort bedrijf dit is. Het hoeft helemaal niet slecht te wezen.

 

Hoe weet ik of het bedrijf goede monteurs heeft?

Dit is altijd een erg lastige vraag dit omdat hier niet echt een opleiding voor is het VKG-Keurmerk geeft hier wel cursus voor een VKG dealer moet in ieder geval 1 gecertificeerd monteur per  montage ploeg hebben. Als u een VKG keurmerk bedrijf kiest bent u een stuk zekerder van een goede montage en afhandeling van uw klus. Natuurlijk kunt u ook altijd bij referenties kijken maar meestal krijgt u die van het bedrijf zelf en wie geeft er nu een slechte reverentie dus echt betrouwbaar is dit niet.

Wat is het VKG keurmerk?

Het VKG-Keurmerk is ontstaan naar de behoefte om een standaard te krijgen voor het goed plaatsen en leveren van kunststofkozijnen in Nederland. Het VKG-keurmerk controleert het proces van het maken van profielen voor kunststofkozijnen tot het opleveren na de montage op het VKG opleverformulier. Zij hebben montage voorwaarden opgesteld en algemene VKG levering -voorwaarden voor de consument zodat u als klant weet dat dat allemaal goed zit.

Het VKG keurmerk kijkt welke profielen geschikt zijn voor de Nederlandse markt, de producenten worden gecontroleerd op het gebruik van de juiste profielen en de juiste  fabriceerden methode. De VKG dealer wordt gecontroleerd op de verkoop methode, de montage, levering- voorwaarden. Na de montage ontvangt u het VKG certificaat deze is ook overdraag baar aan nieuwe bewoners van uw huis. Op dit certificaat staat een nummer onder dit nummer kan het VKG zien welk merk de kozijnen zijn welke kleur wie ze heeft geproduceerd en welk bedrijf ze heeft geplaatst.
Meer weten over het VKG-keurmerk:

Mag je in kunststofkozijnen gaatjes boren? Voor bijvoorbeeld zonwering.

Nee, officieel mag dit niet bij alle fabrikanten van kunststofkozijnen hebben in hun voorwaarden staan als u iets aan het kunststofkozijn laat veranderen of zelf verandert vervalt alle garantie op het product. Natuurlijk kunt u wel een gaatje aan de binnenzijde boren maar dan heeft u geen fabriek-garantie meer op dit kunststofkozijn.
Mocht u toch willen boren in uw nieuwe kunststofkozijnen doe dit dan in de glaslat deze is altijd nog te vervangen zo lang u kozijn merk/model nog wordt gemaakt.

Wat moet er in een offerte minimaal staan?

Wat er minimaal in uw offerte moet staan is het gene wat u koopt. Wij hebben in het verleden wel offertes gezien van 1 pagina met wat krabbeltjes. Het is natuurlijk niet meer dan normaal dat u uit de offerte kan afleiden wat het bedrijf bij u gaat uitvoeren.  In een offerte mag u verwachten dat u kunt zien hoe de kozijnen worden ingedeeld, draairichtingen, beglazing en of panelen, roosters, binnen afwerking en gevelbekleding etc. Eigenlijk alles wat moet gebeuren moet vermeld staan in uw offerte. Ook dingen als de montagemethode zijn belangrijk dit moet ook in de offerte staan. De prijs moet incl. btw in de offerte staan dit is een wettelijke verplichting. De indeling van de prijs opbouw scheelt per bedrijf, wij werken met een totaal prijs niet gespecificeerd. Dit omdat wij de klus aannemen. (dus geen meerprijs als het langer duurt of iets tegen zit)

Kunststof kozijnen en krijt:

Dit is ook een veel verteld verhaal door verkopers dat in hun kozijnen geen krijt zit.

Waar dit verhaal precies vandaan komt is ons nog een raadsel, maar er zit misschien in het proces van het maken van kunststof een beetje krijt in het product maar dit heeft geen nadelen. 

Wij denken dat de verkopers die deze verhalen vertellen praten over het kunststof waarvan de tuinstoelen worden gemaakt. Dat kunststof verteerd na een aantal jaar wel een beetje en als je er aan krap met u nagel lijkt het krijt te zijn.  Bij kozijnen hoeft u hiervoor niet bang te zijn, als het kozijn voldoet aan alle eisen van bijvoorbeeld het VKG-keurmerk dan is de kwaliteit van het kozijn vele maten hoger.


Kortom voor de kunststofkozijnen die voldoen aan de Nederlandse markt hoeft u zich hier niet druk om te maken.

Waarop letten als je meerder offertes vergelijkt?

Het is natuurlijk logisch dat wanneer u veel geld uitgeeft dat u het gevoel wilt hebben dat u een goed keuze hebt gemaakt. Maar waar moet u nu op letten als u verschillende offertes gaat vergelijken? Als u nu al bezig bent met het aanvragen van offertes heeft u gemerkt dat de prijs niet alles zegt want deze verschilt per bedrijf. Er zijn natuurlijk veel meer andere punten waarop de vergelijking kan worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld:

 • Als eerst kunt u kijken of de bedrijven dezelfde keurmerken voeren, controleer dit altijd zelf want er wordt veel over gelogen. Bij keurmerken kijk bijvoorbeeld naar het politiekeurmerk veilig wonen en/of het VKG-keurmerk.
 • De montagemethode verschilt per bedrijf dit kunt u in de offerte terugzien. De montage kan worden uitgevoerd met stelkozijn of stompe montage, het verschil leggen wij u uit bij een andere tip op de website.
 • Zijn de specificaties van de kozijnen hetzelfde? zelfde onderdorpel, zelfde indeling van de kozijnen, gevelbekleding, etc.
 • Waar komen de kozijnen vandaan? Als de kozijnen uit het buitenland komen kan dit al veel schelen in de kwaliteit.
 • Word de zelfde soort glas gebruikt? Er zitten natuurlijk grote verschillen tussen standaardglas of figuurglas.
 • Is de offerte duidelijk en zijn alle punten beschreven zodat u ook iets heeft om op terug te vallen.
 • Heeft het bedrijf echt een showroom waar u altijd terecht kan als er iets is of wordt er uit huis verkocht? want een mooie site zegt tegenwoordig niets meer.
 • Natuurlijk is het gevoel bij een bedrijf ook zeer belangrijk.

Wij hopen dat u iets aan de bovenstaande voorbeelden hebt om een goede keuze te kunnen maken voor het vervangen van uw kozijnen want kunststof kozijnen kopen doet u als het goed is maar één keer in uw leven.

Kunststof kozijnen en weekmakers:

Dit is een veel voorkomend verkoop verhaal vroeger zaten er in kunststof kozijnen week makers.
Maar de wetgeving wordt strenger en steeds beter geregeld met CE-keurmerken en DOP-verklaringen.
Dus hier hoeft u zich geen zorgen over te maken bij de voor de Nederland goed gekeurde merken kozijnen.

Kunststofkozijnen en een aanbetaling?

Aanbetalen kan eigenlijk alleen veilig bij een keurmerk dealer van het VKG-keurmerk of een dealer hierbij aangesloten is kunt u zien op de site van het VKG-keurmerk. Dit omdat het VKG een onafhankelijk waarborg fonds heeft alle leveranciers en dealers vullen deze pot zodat als er iemand omvalt zal het VKG waarborg fonds zorgen dat u als klant of uw geld terugkrijgt of dat de kozijnen gewoon worden geproduceerd en gemonteerd volgens de offerte. Zo bent u bij een VKG keurmerk dealer altijd zeker van het krijgen van uw nieuwe kunststofkozijnen.

Koop nooit kunststofkozijnen met een regeling dat u bijvoorbeeld 90% of 100% heeft betaald bij aanvang van montage.
Dit is erg risico vol mocht het bedrijf de klus niet afmaken omdat ze er niet meer zijn of te goedkoop verkocht zit u met de gebakken peren.