FAQ

Welke schuifdeur is het beste (hefschuif, schuif of kiepkantel)?

Elke type schuifdeur heeft zijn voor- en nadelen hieronder zullen wij deze behandelen.

Kunststof hefschuifdeur:

Dit is een zeer mooi schuifdeur en kan ook zonder problemen erg groot worden uitgevoerd.
Een hefschuifdeur schuift ook erg licht. Het grootste nadeel van deze deur is, de inbouwdiepte van de schuifdeur. De deur is er diep, dit betekend vaak dat er of veel vloer dient te worden verwijdert. Een andere optie is om de schuifdeur op de vloer neer te zetten alleen dan heeft u een hoge overstap.

Kiepkantel-schuifdeur:

Deze  schuifdeur is niet geschikt voor elke grote en eigenlijk niet voor een beneden verdieping, dit is meer een schuifdeur voor op een balkon. De voordelen van deze schuifdeur zijn dat hij uit kozijn profiel is gemaakt dus even dik is als de rest van de kozijnen en de schuifdeur kan kiepen. De nadelen zijn storingsgevoelig beslag, niet geschikt voor grotere maten, eigenlijk niet van buiten te bedienen en moeilijk te bedienen voor mensen die het niet gewent zijn.

Schuifdeur:

Het woord zegt het al deze schuifdeur gaat niet omhoog of omlaag, hij kan niet kiepen maar hij schuif simpel weg gewoon. Deze schuifdeur verkopen wij het meest want hij is ranker dan de hefschuifdeur waardoor hij vaker lager kan worden ingebouwd zonder dat de vloer moet worden verwijdert. Omdat deze schuifdeur minder bewegende delen bevat is de deur ook minder storingsgevoelig verder kan de deur ook worden gebruikt voor grote maten. Het nadeel van de schuifdeur is dat hij iets zwaarder loopt dan de twee hierboven beschreven schuifdeuren.

Is er verschil tussen de verschillende merken kunststofkozijnen?

Jazeker, zoals u misschien al heeft gemerkt vindt elke verkoper zijn eigen product(en), het beste product.
Dit is natuurlijk logisch maar wat zijn de verschillen en wat kunt u er als consument mee.

De meest voorkomende merken zijn Schüco, Deceuninck, Gealan, Veka en Rehau.
Deze namen gaan alleen over de kunststof profielen waar de kunststofkozijnen van gemaakt worden. De fabrikant die de kozijn profielen verwerkt tot echte kozijnen bepaald wat er in het kunststofprofiel wordt gebruikt. Onze vaste fabrikant van de kozijnen waar wij (Starkozijn v/d Vecht een Deceuninck dealer) al jaren mee samen werken is Ploeg kozijnen (een Deceuninck fabrikant). Door onze jarenlange samenwerking weten wij dat zij net als wij kwaliteit het allerbelangrijkst vinden. 

Het gevolg dat de leverancier relevant is voor het gemaakte kozijn betekend dat niet elk kozijn met dezelfde naam hetzelfde product is. Daarnaast zijn er ook bedrijven die bepaalde merken verkopen als hun eigen merk maar het is gewoon 1 van bovenstaande merken, hier gaan wij nu niet verder op in. In het algemeen zijn er wel verschillen tussen kozijn profielen, deze verschillen zijn erg lastig te omschrijven maar u moet denken aan:

 1. De opbouw van het profiel (de ondersteuning van kamers).
 2. Het aantal kamers in het kozijn.
 3. De snelheid van het kromtrekken van het profielen (bij bepaalde merken).
 4. Afdichtingsrubber EPDM of silicone.
 5. Wel of niet goed gekeurd door het VKG-keurmerk voor de Nederlandse markt.
 6. 1ste graad kunststof (de beste kwaliteit) of gerecycled kunststof.
 7. Dikte van de buitenste kaders van het kunststofkozijn.
 8. De snelheid waar mee de profielen zijn getrokken door het extrusie proces in de fabriek.

Dit laatste punt heeft meerdere gevolgen. Als het kozijnprofiel te snel door de extrusie wordt getrokken heeft het tot gevolg dat het kunststofkozijn sneller vies wordt, dit komt omdat de buiten laag dan poreuzer is. U kunt zien of een profiel snel of langzaam is getrokken door het glimmen van het profiel, hoe meer het kozijn glimt hoe langzamer het getrokken is of u kunt met een beetje potlood over het profiel vegen, het langzaam getrokken profiel pakt dan meer vuil op. Natuurlijk behalve bovenstaande verschillen is er ook nog een verschil in het uiterlijk van de profielmerken.

Wat is parallel kierstand of ventilatie beslag?

De kunststof kozijnen met draaikiepramen van Starkozijn zijn altijd voorzien van ventilatiebeslag, zo kunt u het draaikiepraam ook in een kleine stand openzetten in plaats van alleen een grote stand.
Dit is ideaal als het wat kouder buiten is of als u even naar de winkel gaat en toch wil ventileren. 
De ventilatie stand kan in principe een ventilatierooster vervangen maar dit raden wij niet aan omdat geen enkele ventilatie stand inbraak werend is. Een ventilatierooster is veiliger want het voldoet aan alle eisen van het Politiekeurmerk veilig wonen (PKVW).
In renovatie bent u niet verplicht om ventilatieroosters toe te passen maar dit raden wij wel aan om de lucht in uw woning gezond te houden.

De laatste tijd wordt er meer over een parallel stand in kunststof draaikiepramen gesproken. Natuurlijk hebben wij met onze fabrikanten hier ook naar gekeken. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit systeem nog niet voldoet aan onze kwaliteitseisen.

De parallel stand, waar het hele raam 6 mm openstaat, laat met hevige wind en regen toch water door naar binnen, hier hebt u in de kierstand geen last van.
Het parallel kierstand beslag voldoet wel aan het Politiekeurmerk veilig wonen als het raam gesloten is en vergrendelt, maar wij hebben niet kunnen testen hoe het beslag zich houdt als je probeert in te breken als het raam in de parallel kierstand staat.

Hieronder ziet u een filmpje van de parallel kierstand in de testkast.

accepteer statistische cookies om deze video te bekijken.
Kunnen draaikiepramen ook naar buiten draaien?

Nee, dit is technische niet mogelijk en ook niet echt handig met regen.

 

Verschillen de inkoopprijzen van kunststof kozijnen erg?

Nee, dit valt in de praktijk wel mee wij hebben veel fabriekanten in de jaren vergeleken en de verschillen zijn niet erg groot wel zit er natuurlijk een verschil tussen keurmerk kozijnen en kunststof kozijnen zonder keurmerk en als we naar het buitenland gaan wordt het verschil nog iets groter maar de kozijnen slechter.
Het meeste verschil zit hem in de totale klus dan moet u denken aan: montage methode stelkozijn of stomp, keuze van afwerking materialen, kwaliteit/aandacht van de montage en afwerking, de service na de montage (erg belangrijk en vaak onder schat), wel of geen meerprijzen na montage, etc.

Is vlak profiel slechter dan verdiept profiel?

Dit is een lastige vraag qua isolatie waarden verschillen ze elkaar niet echt. In het buitenland monteren de meeste mensen vlak profiel (Model Flex) dit omdat de kunststof kozijnen tegen de buiten muur worden gemonteerd van binnen uit dus er is niet veel te zien van het kunststof kozijn. Vaak hebben ze ook kleinere kozijnen in het buitenland. Nu bouwen wij dus van origine anders en zijn onze kozijnen wel in zicht en zijn ze vaak groot hiervoor is het verdiepte profiel (Model Royal) gewoon geschikter er zit meer staal in dus het geeft meer stevigheid en de diepte maat van verdiept profiel komt veel meer in de buurt van de bestaande houten kozijnen.
Dus beide zijn ze toe toepassen maar het verdiepte profiel is voor Nederland net wat beter.

Is een Inoutic kunststof kozijn hetzelfde als een Deceuninck kunststof kozijn uit bijvoorbeeld de zendow serie?

Nee, dit is totaal niet het zelfde. Het zit zo Deceuninck heeft een profiel merk opgekocht in Duitsland dit is Inoutic dit is nu dus een onderdeel van de Deceuninck groep maar dit staat geheel los van het Deceuninck kozijn. Deceuninck maakt ook geen reclame voor dit profiel alleen klein onder bijvoorbeeld de folder staat onderdeel van de Deceunink groep. Dit is een beetje het zelfde als Dacia en Renault (zit er in een Dacia nog iets van Renault dit is niet het geval met Inoutic)
Is Inoutic NL 71 Elite niet goed hier laten wij ons hier niet over uit maar het is niet het zelfde als een Deceuninck kunststof kozijn.

Bent u benieuwd hoe onze showroom er uitziet?

accepteer statistische cookies om de showroom te bekijken.
Moet je voordeur nog steeds op slot als deze is voorzien van een meerpunt sluiting?

Ja, u dient altijd uw voordeur te vergrendelen om zo veilig mogelijk te zijn als u alleen de deur achter uw dicht trekt dan is de deur alleen vergrendelt op de dag en nacht schoot. Deze is met een trucje zo open te maken. Op het moment dat u de deur vergrendeld zit de deur op de meer punt sluiting en dan is deze eigenlijk inbraak veilig.

Is vlak profiel slechter dan verdiept profiel?

Ja en nee, een vlak profiel (Model Flex) is niet slechter maar wel minder sterk. In Nederland hebben wij vrij grote kozijnen dus is een verdiept profiel(Model royal) met een grotere stalen versteviging gewoon wat beter.

In het buitenland monteren de meeste bedrijven vlak profiel (Model Flex) dit omdat de kunststof kozijnen tegen de buiten muur worden gemonteerd van binnen uit, dus er is niet veel te zien van het kunststof kozijn. Vaak hebben ze in het buitenland ook kleinere kozijnen. Wij bouwen dus van origine anders waardoor zijn onze kozijnen wel in zicht en groter zijn hiervoor is het verdiepte profiel (Model Royal) ontwikkeld. 

Qua isolatie waarde verschillt het verdiepte en het vlakke profiel niet veel. Het veridiepte profiel geeft meer stevigheid en de diepte maat van verdiept profiel komt veel meer in de buurt van de bestaande houten kozijnen. Dus beide zijn ze toe toepassen maar het verdiepte profiel is voor Nederland net wat beter.

Waarom kiezen voor kunststofkozijnen i.p.v. houten of aluminium kozijnen?

De rede waarom er vaak voor kunststofkozijnen wordt gekozen is dat de prijs-kwaliteitverhouding er goed is.

 • Geen tot weinig onderhoud nodig
 • Kleurecht
 • Hoge isolatiewaarde
 • Vele modellen en kleuren
 • Geen natuurproduct (hier door erg constant in kwaliteit
 • Laag in aanschafprijs

Hout en aluminium kozijnen van gelijke kwaliteit zijn eigenlijk altijd duurder dan kunststofkozijnen.

Houtenkozijnen:

Het nadeel van houten kozijnen is natuurlijk, het onderhoud en de kosten die daarbij komen kijken. Het moeilijke tegenwoordig met houten kozijnen is dat ze meestal geverfd uit te timmerfabriek komen dus het is niet te zien of het kozijnen van goed hout is gemaakt of deels is geplamuurd. Dan is het nadeel van hout dat hoe harder het is hoe minder lucht zich bevindt in het profiel dus isoleert het slechter als het gemaakt wordt van een zachte houtsoort rot het weer sneller.  Dit maakt het wat lastiger om hoge isolatiewaarden te halen met een onderhoud arm houten kozijn.

Aluminium kozijnen:

Aluminium kozijnen worden vaak toegepast voor openbare gebouwen, dit omdat het een erg sterk product is met een zakelijke uitstraling.

Het nadeel is dat aluminium een kouder materiaal is en qua prijs zijn aluminium kozijnen de duurste van de drie. De verbindingen in verstek zijn, deze verbinding wordt met een hoekstuk en kit aan elkaar vastgezet. De poeder coating zit nooit op de afgezaagde kant en vooral aan de kust is dat goed te zien na een aantal jaar., dan gaat de coating loslaten.

Kunststofkozijnen met aluminium kap:

Nu zijn er ook varianten van kunststofkozijnen met een aluminium kap deze versie zie je niet zo vaak in Nederland.
Het voordeel van deze versie is dat je niet de koude kozijnen aan de binnenkant hebt en dat je wel je kozijnen in elke kleur kan laten coaten. Het nadeel is natuurlijk de verkleuring en loslaten van de coating vanaf de verstek hoeken.

Nog niet overtuigt van kunststof kozijen?

De voordelen van kunststof kozijnen zijn de hoge isolatiewaarden door de opbouw van het profiel met lucht kamers en ook de nieuwe kunststof blokken (Neo) i.p.v. de staal opvulling. De beglazing kan zonder schade worden vervangen en er kan wel beglazing tot een dikte van 42mm dik worden geplaatst. Er zuhb vele mogelijkheden qua verbindingenprofielenkleur en glas. Kortom overweeg zeker kunststofkozijnen als u kozijnen wilt vervangen.

Waarom zijn deuren in verhouding duurder dan een kunststof kozijn?

Er zijn velen redenen waarom deuren duurder zijn dan bijvoorbeeld een slaapkamer kozijn. In het kort komt dit neer op de volgende punten: Het hang en sluit werk (scharnieren, grepen, sluiting) van deuren zijn een stuk duurder dan die van een draaikiepraam. Dit komt onder andere doordat een deur van twee zijden bedient moet kunnen worden. Een andere reden is, de verbindingen van kunststofdeuren zijn voorzien van kunststofblokken in de hoeken om de deur nog sterker en steviger te maken en deze zitten niet in een gewoon kozijn. De reden hiervoor is dat een deur natuurlijk een stuk zwaarder is dan een raam. Het laatste punt is dat voordeuren vaak een paneel bevatten, panelen zijn relatief duur ten opzichte van glas.

Wat is de levertijd van kunststofkozijnen?

De levertijd van kunststofkozijnen hangt onder andere af van de kleur combinatie die u uitkiest. Verder is de levertijd afhankelijk van de type kozijnen die u kiest. Natuurlijk kunnen wij ook een spoed order maken maar dit brengt echter wel extra kosten met zich mee. Elke fabrikant heeft zijn eigen levertijd, een levertijd van 2 weken komt voor maar gemiddeld is de levertijd tussen de 6 en 10 weken. Volgens onze mening zit je veiliger bij een fabrikant met een wat langere levertijd dit omdat de fabriek bij drukkere tijden een buffer heeft en dat de kwaliteit door de snelheid dan als het wat rustiger is in de markt of gigantisch druk de kwaliteit nooit in het geding raakt.

De fabrikant met een wat langere levertijd heeft hier minder last van omdat deze een buffer heeft.

Mijn kunststof kozijnen zijn erg vuil kan dit verwijdert worden?

Het meeste vuil kan worden verwijdert. Als u kunststof kozijn is gemaakt van geheel kunststof (glad) dan zijn er veel verschillende middelen om uw kozijn weer schoon te krijgen. Als uw kunststofkozijnen zijn voorzien van houtnerffolie dan moet wel oppassen met wat u gebruikt aan middelen. De renoliet folie (houtnerffolie) op de kunststofkozijnen is voorzien van een UV-coating dit lijkt een beetje op een blanke lak en deze is niet bestand tegen chemisch middelen. Hier zijn wel speciale middelen voor te koop.

Condensatie aan de buitenzijde van uw nieuwe kunststof kozijnen?

Hoe komt dit?

Gezien de hoge isolatiewaarde van uw nieuwe beglazing wordt de temperatuur van het buitenste ruit slechts in geringe mate beïnvloed door de verwarmde binnen omgeving. Er is dus sprake van weinig warmteverlies door de beglazing dit houdt dan wel in dat het buitenste ruit erg koud wordt.

Als er nu een snelle temperatuurstijging van de buitenlucht plaats vindt, inclusief een hoge luchtvochtigheidsgraad, dan is de kans op condensatie van de buitenste ruit erg groot. Dit effect kent iedereen wel van de spiegel in de badkamer.

Dit verschijnsel doet zich voornamelijk in de vroege morgen voor, vooral in de lente en de herfst, maar verdwijnt altijd weer vanzelf. Dit vormt het bewijs van het goed functioneren van HR++ isolerende beglazing. Nu kan dit totaal geen kwaad maar het kan zeker wel vervelend zijn, meestal is het met een uur wel weer verdwenen. Let wel als u voor 3 dubbel glas kiest (HR+++) blijft de condens nog langer zitten op het buitenruit.

Het kan zijn dat niet ieder ruit in uw woning last heeft van dit verschijnsel, dit kan aan veel dingen liggen, de wind, bomen en struiken, overkapping, etc. Helaas is er niet echt iets wat u ertegen kan doen. Het is een teken dat het glas zeer goed isoleert.

condensatie aan de buitenkant van uw nieuwe ramen
Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?

Om uw kunststof kozijnen een fraai uiterlijk te laten behouden blijft het onderhoud beperkt tot het schoonmaken van de kunststof kozijnen en het controleren en smeren van het hang- en sluitwerk. Hieronder vindt u tips hoe u de kunststof kozijnen in topconditie kunt houden.

Onderhoudstips kunststof kozijnen:

In ieder geval is voor reinigen het gebruik van schuurmiddelen en agressieve stoffen of aromatische oplosmiddelen zoals wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, spiritus en dergelijke niet toegestaan.

Enkele speciale aandachtspunten:

•    Nooit de kunststof kozijnen droogreinigen zodat u krassen of schrammen op het oppervlak voorkomt.
•    Nooit overgaan tot het verven van de kunststof kozijnen.

De kozijnen kunnen gewoon worden gewassen worden met behulp van een zachte vochtige spons, eventueel doordrenkt met een niet-schurend huishoudelijk reinigingsmiddel op waterbasis, het best kunt u Dreft, of een soortgelijk afwasmiddel gebruiken (niet op basis van o.a. ammoniak en chloorhoudende producten zoals bleekwater). Moeilijk te reinigen profielen kunnen worden behandeld met schoonmaakmiddelen, verkrijgbaar bij uw Starkozijn leverancier.

Let op: Kozijnen met een houtnerf structuur afwerking mogen niet gereinigd worden met een stoomreiniger of andere chemische stoffen.

Het gebruik hiervan laat witte vlekken achter die moeilijk te verwijderen zijn. Kunststof kozijnen met houtnerf structuur kunnen niet goed tegen middelen als Glassex, terpentine, wasbenzine, etc. gelieve deze dan ook niet te gebruiken. Dit tast de laklaag met UV-bescherming aan.

Richtlijnen voor het verwijderen van beschadigingen.

Krassen of schrammen kunnen worden verwijderd. Het wordt sterk afgeraden dit zelf te doen. Als eenmaal een bepaalde behandeling is uitgevoerd kan er soms onherstelbare schade toegebracht zijn. Gelieve bij de minste twijfel contact op te nemen met Starkozijn.

Dichtingen

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de glas- en aanslagdichtingen is ofwel EPDM (ethyleen propyleen dieen monomeer) ofwel TPE (thermoplastisch elastomeer). Om de soepelheid te behouden en de levensduur te verlengen is het aangeraden de dichtingen jaarlijks te behandelen door ze met talkpoeder in te wrijven. Ze mogen niet in contact komen met geconcentreerde reinigingsmiddelen of producten op die basis. Ook hiervoor zijn speciale onderhoudsmiddelen.

Hang- en sluitwerk

PVC-ramen worden steeds voorzien van een duurzaam hang- en sluitwerk. Voor het garanderen van een storingsvrije werking en een lange levensduur dienen alle bewegende delen echter minstens 1 maal per jaar door u zelf te worden gecontroleerd en gesmeerd, dit kan met siliconenspray/wd40.
Het eventueel na stellen van ramen en deuren dient door Starkozijn (tot 2 jaar na montage valt dit onder de garantie) of een vakbekwame persoon te gebeuren. Bij foutief afstellen kunnen hang- en sluitwerk onderdelen onherstelbaar worden beschadigd en dienen dan te worden vervangen.

Zit er staal of aluminium in de kunststof kozijnen?

In alle kunststof kozijnen zit geavanceerd staal dit omdat het goed koper is dan aluminium en erg sterk.
In sommige gevallen worden kozijnen wel is voorzien van aluminium maar dit is er weinig.
Wij van Starkozijn hebben een nieuwe techniek dit heet Neo en deze profielen vervangen het staal voor kunststof waardoor het kozijn nog sterker wordt en beter isoleert.

Wat is volschuim/hardschuim (goot) bekleding?

Volschuim/hardschuim gevel- en dakgootbekleding is een kunststof soort speciaal ontwikkeld voor het bekleden van goten en boeilijsten. Dit product 100% van kunststof de buitenzijde is van een harde kunststof soort de binnen zijde van een soort schuim kunststof. Het voordeel is dat je geen extrusie strepen ziet (bij holle bekleding met schotjes zie je deze vaak door schijnen) toch redelijk licht om te tillen en erg goed te verwerken. De basis kleuren zijn crème wit en wit en deze producten kunnen worden voorzien van renoliet folie met houtnerf. Dit product kan worden gelijmd en worden geschroefd.

Wat is Rockpanel?

Rockpanel is een plaatmateriaal ontstaan door het persen van steenwol rockpanel is in veel kleuren tekrijg het grote pluspunt van Rockpanel is dat het een damp open karakter heeft zodat het ook ongeventileerd gemonteerd kan worden.
Als Starkozijn werken wij niet vaak met Rockpanel dit omdat wij de kleur coating erg kwetsbaar vinden met het zagen van het materiaal.

Wat is beter Rockpanel of Trespa (volkernplaat)?

Hier verschillen de meningen gerust over. Van uit Starkozijn gezien werken wij liever met Trespa of een andere volkernplaat bekleding leverancier.

Waar is een kunststof kozijn uit opgebouwd?

Een kunststofkozijn wordt gemaakt van kunststof profielen. Deze profielen zijn 6 meter lang er zijn vele verschillende modellen profiel en in vele kleur samen te stellingen. 

Met deze profielen kunnen vele producten worden gemaakt zoals: 

 • kunststof-kozijnen
 • kunststof-voordeuren
 • kunststof-achterdeuren
 • kunststof-draaikiepramen
 • kunststof-draaikieprdeuren
 • kunststof-schuifpuien.
 • en nog veel meer producten

Deze profielen worden opmaat gezaagd (meestal in verstek) en in elkaar gelast zo doende krijg je een kunststofkozijn. De profielen worden voordat ze in elkaar gelast worden voorzien van staal versteviging of inktrusion-verstevigingprofiel. Dit zorgt voor de stevigheid en inbraakwerendheid van de kunststofkozijnen.

Een kunststofkozijn is opgebouwd uit een kozijn (kader) en een raam (raamvleugel) of deur (deurvleugel). In de vleugel wordt hang- en sluitwerk gemonteerd. Dit beslag moet ook van goede kwaliteit zijn meest voorkomende beslag merken zijn: Fuhr, Dr. Hahn, Roto en Winkhaus.

 

Let op! kozijnen uit Turkije en Poolen, Kroatië etc. voldoen meestal niet aan onze eisen die wij stellen aan kunststofkozijnen in Nederland.

Koop met zekerheid en koop bij een VKG-keumerk dealer

Is Keralit gemaakt van gerecycled kunststof?

Ja, Keralit is gemaakt van gerecycled kunststof, De profielen van Keralit zijn niet 100% gerecycled kunststof de profielen zijn ook voorzien van glasvezel.

Kunnen alle vormen kozijnen worden gemaakt in kunststof?

Bijna alle vormen kunnen worden gemaakt met een kunststofkozijn.

Heeft Keralit de zelfde houtnerffolie als mijn kunststofkozijnen?

Ja, beide zijn ze voorzien van Renoliet folie.

Wat is volkernplaat?

Volkernplaat wordt ook wel HPL platen of compactplaat genoemd. De afkorting HPL staat voor high pressure laminate.
Het meest bekende merk volkernplaat is natuurlijk Trespa. De volkernplaten zijn opgebouwd uit houtvezels en hars die onder hoge druk en hoge temperatuur worden samengeperst.
Volkernplaten worden overal toegepast denk aan zwembaden pashokjes etc. Dit komt omdat het oppervlak van volkenrplaten een moleculair dichte toplaag hebben.
Dit maakt volkernplaat zo goed als ongevoelig voor vocht, UV-straling of temperatuurwisselingen. Daardoor zijn de HPL platen erg zwaar en minder goed bewerkbaar vanwege de hardheid.
Door deze producteigenschappen is volkernplaat veel gebruikt voor toepassingen zoals gevelbekleding van gebouwen, reclameborden en boeidelen.

Kunnen kunststofkozijnen op hout lijken?

Jazeker, kunststofkozijnen kunnen worden uitgevoerd met rechte verbindingen (houtlook verbinding) net zoals de bestaande houten kozijnen. Deze rechte verbinding vervangt de 45 graden verstek las aan de buitenzijde van het kunststofkozijn. Deze rechte verbinding is horizontaal in de vaste delen en verticaal in draaiende delen van het kozijn.

Het verhaal van houtlook verbinding is een puur visueel aspect want het kozijn wordt nog steeds gelast. De binnenzijde bij een houtlookverbinding is hetzelfde als bij een verstekverbinding want het lassen van het kozijn is noodzakelijk voor de kwaliteit en stevigheid van het kozijn. Er zijn veel meer belangrijke aspecten voor een kwalitatief goed kozijn deze worden bij andere tips besproken.

Naast het uitvoeren van het kozijn in een houtlook verbinding zijn er nog twee methoden om het kozijn meer op een houten kozijn te laten lijken namelijk, houtnerf folie en profiel types.

Houtnerf folie heeft twee voordelen, zoals de naam al zegt bevat de folie een houtnerf hierdoor lijkt het kunststofkozijn meer op een houtenkozijn. Naast de nerf heeft de folie het voordeel dat het kleur aan het kozijn toevoegt. Het kunststofkozijn wordt standaard geproduceerd met een gladde structuur in de kleuren crème wit RAL9001 of wit RAL9016. Als het kozijn in een andere kleur dient te worden uitgevoerd kan dit worden gedaan door houtnerf folie.

Om in te spelen op de vraag van kunststofkozijnen die op houten kozijnen lijken hebben sommige merken extra profielen ontwikkeld zoals ons profiel van Deceuninck het blokprofiel (Retro). Hierdoor wordt de authentieke stijl van de woning overnemen. Het blokprofiel is een profiel dat een 90 graden hoek bevat waardoor het op een houtenbalk lijkt. De normale profielen (Royal) hebben in het algemeen een schuin verloop, dit is onder andere voor het afvoeren van water en dergelijke. Een blok profiel kozijn bestaat daarom ook uit drie blok profiel profielen (Zij- en bovenkant), de onderzijde wordt uitgevoerd in het normale profiel zodat er geen water op het kozijn blijft liggen.

Wij als Starkozijn kunnen u natuurlijk voorzien van kozijnen met houtnerf folie en houtlook verbinding, die geproduceerd zijn uit het blok profiel (Retro). Verder is het ook mogelijk om het gewone verdiepte (Royal) kozijnen uit te voeren met houtnerf folie en de houtlook verbinding.  k.

Kunnen glasroedes ook in kunststof kozijnen? en wat betekent dit voor uw garantie?

Kunststof kozijnen kunnen worden voorzien van glas met glasroeden tussen en op het glas. Wel dient u rekening te houden dat er geen glas fabrikant is die hier garantie opgeeft het kan zijn dat het montage bedrijf dit wel doet maar u heeft hier geen fabrieksgarantie op.

Is Hr+++ (3 dubbel glas) beter dan HR++ dubbel glas?

Ja de isolatiewaarde is beter, maar de montagekosten en de aanschafkosten kunnen een stuk duurder uitvallen.
Natuurlijk is de isolatie waarde hoger van HR+++ (3 dubbel glas) met een waarde van U=0,7 veel hoger dan het standaard HR++ glas met een waarde van U=1,1. Hoe lager de U waarde hoe beter de isolatie waarde.

Er zitten 3 grote nadelen aan Hr++ (3 dubbel gelaagd glas) ten opzichte van hr++ glas.
1. Het beslaan van ramen aan de buitenzijde dit gebeurt al een paar keer per jaar met HR++ glas maar met 3 dubbel glas zal dit nog veel meer voor komen en het vocht zal er langer op blijven zitten. Als u wilt weten hoe dit komt hier is een andere vraag over te vinden.

2.De inbouw diepte van het hr+++ tripele glas is aanzienlijk diepter dan bij hr++ glas. De kozijnen waar het triple glas in geplaatst moet worden moet dus wel een glas sponing hebben die erg groot is. Wij hebben voor triple glas een speciaal kunststofkozijn Neo premium.

3.nadeel: Is het gewicht van HR+++ (3 dubbel glas) hier merk u niet zoveel van als de glas plaat al reeds is geplaatst, maar de montage is veel duurder omdat de glasplaat door veel meer mensen moet worden getild of er moet een kraan worden gehuurd en uiteindelijk betaald de eind gebruiker toch deze kosten.

update: Er zijn tegenwoordig hr++ ruiten die een isolatie waarde halen bijna gelijk aan Hr+++ triple glas. Dit door het toepassen van andere gasvullingen tussen het glas de isolatie waarde die hier mee gehaald kan worden is dan U=0,8. Dit is dus bijna gelijk aan de waarde van het triple glas met U=0,7.

Wat is melkglas of matte folie tussen het glas, en wat is het verschil?

Wat is het mattefolie tussen het glas? Mattefolie tussen het glas is een folie laag tussen het buitenste ruit wat zorgt dat het glas mat wordt en dat er niet meer door heen kan worden gekeken dit is dat ook meteen gelaagd veiligheidglas.

Wat is merkglas? Melk glas is een glasplaat die is geëtst (geschuurd) dit geeft een mat effect op het glas en zorgt dat er niet door heen kan worden gekeken. Dit ruit is niet gelaagd als matte folie wel lijken deze 2 erg veel op elkaar.

Is beglazing met zwarte afstandhouder beter?

De levensduur van de ruiten is gelijk met een zilveren afstandhouder, wel is de isolatie waarden hoger dit is een verhoging van 0.1 tot 0.2 W/(m2.K) ). Hierdoor wordt het warmteverlies aan de glasranden beperkt. Ook leidt dit tot een hogere temperatuur van het glasoppervlak aan de randen en vermindert daarmee de koudestraling vanaf het raam. Daarnaast wordt het risico van condensatie aan de rand van het isolatieglas, ter hoogte van de sponning, aanzienlijk verminderd. Verbeterde thermische isolatie, reduceert de verwarmingskosten, bespaart energie en draagt daarmee tegelijkertijd bij aan de bescherming van het milieu door de reductie van de CO2 uitstoot.

Zijn zwarte afstandhouder beter dan de zilveren?

Wat is gelaagd veiligheid glas?

Wat is gelaagd veiligheid glas?

Gelaagd veiligheid glas is voorzien van een doorzichtige folie tussen het glas. Deze folie zorgt ervoor dat als het ruit zou breken door bijvoorbeeld een inbreker, het ruit wel breekt maar in plaats van uitéén te vallen, blijft het ruit aan elkaar vast zitten.
U kunt er voor kiezen om een enkel gelaagd ruit te nemen of een dubbel gelaagd ruit. Enkel houdin dat het binneste of het buitenste ruit is voorzien van folie tussen het glas. Bij dubbel gelaagd veiligheid glas zijn beide ruiten voorzien van folie tussen het glas.

Hoe kunt u zien of in uw offerte gelaagd veiligheidsglas is opgenomen?
Het kan tekstueel bij de specificaties van het glas worden opgenomen. Daarin staat dan bijvoorbeeld dat merk A enkel of dubbel gelaagd veiligheidsglas bevat. Een andere manier hoe dit beschreven kan zijn is voor enkel gelaagd veiligheid glas 33.1-15-4 of dubbel gelaagd veiligheid glas 33.1-15-33.1. ALs u op dubbel gelaagd glas tekt met u vinger klinkt een gelaagd ruit dofer

Luxaflex tussen het glas kan dat?

Dit kan zeker, er zijn hier veel verschillende optie’s qua bediening, lamellen, en functie.

Welk glas wordt er standaard in kunststof kozijnen geleverd?

Tegenwoordig leveren alle leveranciers van kunststof kozijnen standaard HR++glas. Dit omdat dit het meest geproduceerd wordt in de glas fabrieken en daarom ook het scherpst geprijsd is.

Naast het standaard HR++ glas kunt u natuurlijk altijd kiezen voor andere glas soorten. Het is wel verstandig om na te vragen of de leverancier de dikte van het glas heeft berekend aan de hand van het windgebied(zie andere tip) en de hoogte waar de kunststofkozijnen zich bevinden.

Is de beglazing berekend naar het windgebied? Wat is dit?

Elk gebied in Nederland is anders, dit geld ook voor de hoeveelheid wind die u op uw gevel krijgt. Nederland is in drie algemene windgebieden ingedeeld. Gebied 1 is de kop van Noord-Holland en de Waddeneilanden. Onder gebied twee valt bijvoorbeeld Lelystad, waar wij gevestigd zijn, Groningen, Friesland, Flevoland, het overige deel van Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland. Het derde windgebied is toegekend naar de overige provincies.

De relevantie van het windgebied voor kunststofkozijnen is dat de dikte van het glas aan de hand van het windgebied wordt bepaald. Als dit niet wordt gedaan dan is er een kans dat bij veel wind op uw gevel het glas breekt. Wij als Starkozijn berekenen onze glas dikte aan de hand van het windgebied, de grootte van het glas maar ook de hoogte van de locatie waar het kozijn komt.

Het probleem dat vaak ontstaat bij het kopen van kozijnen buiten de Nederlandse grens is dat het glas niet berekend is op de windkracht hier. In het buitenland wordt vaak standaard 4-15-4 glas geleverd ongeacht de grote en hoogte van het glas en het windgebied van de woning, dit zorgt er natuurlijk voor dat er een prijsverschil ontstaat maar de klant loopt daar mee ook risico. Dus als u zeker wil zijn dat het glas toereikend is, zoek dan naar een vakkundig bedrijf.

Wat betekend de glas opbouw van HR++ 4-15-4 of 6-15-5?

HR++ betekend in het kort Isolatie glas met argon gas tussen de ruiten. 4-15-4 betekent dat het ruit bestaat uit 2 ruiten van een dikte van 4mm en een spouw van 15mm.

Bij 6-15-5 glas betekent dit dat het buitenste ruit 6mm dik is en het binnenste ruit 5mm met wederom een spouw van 15mm.

Als laatste voorbeeld 4-12-4-12-4 glas, dit ruit bestaat uit drie glasplaten van 4mm en twee spouwen van 12mm. 

 

Kan ik een Keralit kleurmonster aanvragen?

Wilt u proefstukjes van de keralit gevelbekleding aanvragen? Dat kan bij Keralit, de door u gewenste kleuren worden direct naar u huis gestuurd.

Verkleuren kunststofkozijnen?

Alle kunststofkozijnen met houtnerf folie verkleuren in ieder geval de eerste 10 jaar niet meer dan 1%.
Hierna zal de kleur wat teruglopen maar dit gaat altijd geleidelijk dus het stoort niet. Wel zijn er fabrikanten die een kortere garantie op gekeurde profielen geven. Deceuninck, het merk wat wij verkopen, geeft gewoon 10 jaar garantie op verkleuren van profielen.

Kan je elke kleur kiezen op kunststof kozijnen?

Bijna alle kunststofkozijnen worden standaard gemaakt in de kleur wit Ral 9016 en crème wit Ral 9001, dit is dan glad kunststof.

Er zijn een aantal mogelijkheden om kleur op kunststofkozijnen te maken, de meest voorkomende methode is folie met of zonder houtnerf.

Deze folie heeft 10 jaar fabrieksgarantie op verkleuren, dit is een goede methode om kleur te geven aan kunststofkozijnen het nadeel is dat je gebonden bent aan de kleuren die er te krijg zijn in Renolite folie.
Er zijn een aantal merken die werken met gerecyclede kunststofkozijnen deze moeten altijd met houtnerf binnen en buiten worden toegepast. Bij ons is dit een keuze natuurlijk, wij gebruiken niet gerecycled kunststof dit zorgt ervoor dat houtnerf folie een keuze is. Wij raden binnen geen nerf te nemen aan omdat de nerf licht absorbeert en hierdoor de kleur van het kozijn veel donkerder lijkt te zijn en de ruimte kleiner lijkt.

Deceuninck heeft ook nog Decorock dit is speciale coating om kleur te geven aan kunststofkozijn profielen, deze coating is ook 10 jaar kleurecht. Alleen is deze coating iets kras gevoeliger dan Renoliet folie, wel is Decorock is wel bestand tegen chemische stoffen.

Kunststofkozijnen worden ook wel is gespoten door een spuiter dit raden wij niet aan, dit omdat het effect van de verf op het kozijnen profiel niet duidelijk is. De fabrieksgarantie vervalt ook na het spuiten.

Wat is beter stelkozijn of stompe montage?

Kunststofkozijnen aanschaffen is een hele investering, dus het vergelijken van meerdere bedrijven is belangrijk voor u om een juiste keuze te kunnen maken. Tijdens het vergelijken zult u erachter komen dat er twee manieren zijn om kunststofkozijnen te monteren. Maar wat is nu het verschil tussen montage met stelkozijn en montage zonder stelkozijn oftewel stompe montage.

Veel bedrijven monteren kunststofkozijnen zonder stelkozijn dus d.m.v. stompe montage. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met de prijs. Het scheelt namelijk veel arbeid- en materiaalkosten, deze bedrijven maken dus eigenlijk gebruik van de onwetendheid van u als koper, u kunt tenslotte bij aankoop niet ziet hoe de montage gedaan gaat worden, en natuurlijk denkt u er waarschijnlijk ook niet bij na dat er verschillen zijn. Ook komt het voor dat de betreffende verkoper zelf onwetend is over de verschillende montagemethodes. Hieronder een korte uitleg over het belang van stelkozijn montage. Wij hopen dat u met deze belangrijke informatie een passende en juiste keuze kunt maken voor de aankoop van uw kunststofkozijnen. Een kunststofkozijn heeft een levensduur van ca. 70 jaar, door slechte montage en of besparing hierop kan deze termijn aanzienlijk worden verkort.

Stelkozijn montage wat is dat?

Een stelkozijn bestaat uit een plank van watervast multiplex dat omtrokken is met een speciale kunststoffolie of is voorzien van een dikke verflaag. Het stelkozijn wordt gemonteerd in de sparing die is ontstaan na het verwijderen van het bestaande kozijn. Van stelkozijnplanken wordt een frame gemaakt dat zal waterpas in de ontstane sparing geplaatst worden, het stelkozijn zorgt voor een perfecte aansluiting voor het kunststofkozijn en zorgt voor een duurzame afdichting tussen de binnen- en buitenmuur. Tevens vergroot het de inbraakveiligheid. Een stelkozijn is noodzakelijk voor een goede montage en een lange levensduur van het kunststofkozijn.

Voordelen van stelkozijn montage:

 • Altijd een waterpas en rechte aansluiting voor het kunststofkozijn.
 • Door het stelkozijn is montage met lang muurrubber mogelijk dit geeft het voordeel dat deze aansluiting ongeveer 50 jaar goed blijft (in tegenstelling van kit of compriband maximaal 10 jaar).
 • Door het stelkozijn voldoet de montage aan het vereiste voor inbraakveiligheid klasse 2 (SKG2 is de eis van het Politiekeurmerk veilig wonen).
 • Het stelkozijn zorgt voor een goede body om het kunststofkozijn te monteren.
 • Een duurzame afdichting voor water, tocht en geluid.
 • Het kunststofkozijn kan vrij uitzetten en krimpen bij warmte en kou, zorgt dus voor een lange levensduur van het kunststofkozijn.
 • Geen problemen met de binnenmuren, dus geen beschadiging van behang of stucwerk.
 • In de verre toekomst geen verborgen gebreken aan uw kunststofkozijnen na e.v.t. verkoop van uw woning.
 • Genoeg ruimte voor de scharnieren van deuren en ramen.

Nadelen van stelkozijn montage:

 • Meer arbeid en meer montagemateriaal, gevolg: duurdere montage t.o.v. montage zonder stelkozijnen.
 • Het kader is massiever dan bij stompe montage (kan een nadeel zijn of een voordeel smaken verschillen).

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stelkozijn montage:

Stompe montage wat is dat?

Stompe montage van kunststofkozijnen komt eigenlijk uit het buitenland vandaan, de meeste landen bouwen anders dan Nederland. In het buitenland metselen ze eerst de buiten muren en de kunststofkozijnen plaatsen ze dan van binnenuit. In Nederland doen we dit van origine anders, wij stelden de kozijnen eerst op profielen op de juiste plek en daar werd dan om heen gemetseld. Tegenwoordig gaat veel prefab of stellen we niet een kozijn op profiel maar een stelkozijn.  Terug naar stompe montage. Bij stompe montage wordt het bestaande kozijn verwijdert het nieuwe kunststofkozijn wordt in de ontstane sparing gezet en meteen vastgeschroefd het zij in de bestaande spouw lat of in de binnen/buiten muur en de ruimte rond het kunststofkozijn wordt afgepurt.

Voordelen stompe montage:

 

 • Minder materiaal- en arbeidskosten (goedkopere aanschafprijs).
 • Slanker aanzicht van het kunststofkozijn.

Nadelen van stompe montage:

 • Kit voeg of compriband aan de buitenzijde, dit zal na een aantal jaren inkrimpen en gaan kieren.
 • Montage op de bestaande spouwlat hierdoor is er meer kans op lekkage (loshangend lood of het doorboren van het lood).
 • De montage hangt van kit en pur aan elkaar, deze zijn geschikt voor tocht afdichting maar niet voor constructie doeleinden.
 • Door het uitzetten en krimpen van de kunststofkozijnen bij temperatuurwisseling warmte en kou kunnen de ankers/schroeven, kit en purschuim na verloop van tijd loskomen.
 • Stompe montage maakt het vaak erg krap voor de scharnieren langs de muur.
 • Meer problemen met scharnieren van ramen en deuren.

Hieronder een voorbeeld van een doorsnede van een kozijn met stompe montage:

In onze showroom hebben wij echte doorsnede van de montagemethodes staan.

Wij van Starkozijn kiezen zelf voor de montage met stelkozijn. Wij willen u een product leveren waar u nog velen jaren plezier van heeft en dat echt een meerwaarde aan uw woning geeft. Graag helpen wij ook u aan mooie kunststofkozijnen.

Gebeurt de montage van buiten of van binnen af?

De montage gebeurt over het algemeen van binnenuit en anders van buitenaf. De manier hoe het kozijn wordt gemonteerd hangt af van verschillende aspecten, bijvoorbeeld kan de monteur aan de buitenzijde bij het raam staan. De montage van het glas in uw kunststofkozijnen worden wel altijd van binnenuit gemonteerd, dit omdat de glas latten aan de binnenzijde van het kozijn zitten.  U wilt natuurlijk niet dat een crimineel de glas latten kan loshalen en uw ruit zo uit het kozijn kan tillen. Terug bij de algemene montage, de monteur besluit per kozijn wat volgens hem/haar de beste manier om het kozijn te plaatsen.

Hoeveel ruimte is er nodig voor de montage van kunststof kozijnen?

De ruimte die nodig is voor de montage hangt erg af van de situatie maar wij schrijven voor 1,5 meter.
Als u bijvoorbeeld een kast of een bed heeft wat niet weg kan hoeft dit geen probleem te zijn. Als u bij het opmeten van de kozijnen twijfeld of het bed weg moet vraag het aan de inmeter, in 9 van de 10 gevallen geeft dit geen problemen en kan het bed blijven staan.

Wat is stelkozijn montage?

Stelkozijn montage, deze montage methode kost iets meer tijd en materiaal dan de stompe montage metode. De rede dat het meer tijd en geld kost is omdat er na de demontage van het houtenkozijn. Er een stelkozijn geplaatst wordt in de ontstane sparing. Dit stelkozijn geeft de mogelijkheid om de spouw goed af te dichten en zorgt voor een rechte en goede body voor de montage van het nieuwe kunststofkozijn.
Het voordeel van deze stelkozijn montage methode ten opzichte van de stompe methode is dat er minder kans is op tocht  en lekkage, en de kunststofkozijnen zijn altijd recht gemonteerd en zitten beter vast.
De nadelen van deze montage methode is dat deze duurder is en er worden minder kunststofkozijnen per dag geplaatst.

 

Kunnen er nieuwe raamdorpel stenen worden geplaatst onder de kunststof kozijnen?

Natuurlijk kan dat, vaak is dit niet nodig omdat de bestaande nog prima volstaan.
Wel ziet de woning er natuurlijk erg strak uit met mooi nieuwe raamdorpelstenen.
De nieuwe raamdorpelstenen worden tegenwoordig vaak prefab geproduceerd op lengte zodat ze altijd mooi verdeelt zijn en een gelijke voeg hebben.

Wat is stompe montage?

Stompe montage is een snelle manier om uw bestaande kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen.
Bij stompe montage wordt het oude kozijn gedemonteerd in de vrij gekomen sparing wordt het nieuwe kunststof kozijn gemonteerd en vastgezet in de bestaande spouwlat of met ankers naar de binnen muur en dan afgepurd. Het voordeel van deze montage is dat het bedrijf meer kunststof kozijnen in een dag kan monteren en minder materiaal nodig heeft. Het nadeel is dat je sneller je kunststof kozijn niet waterpas/haaks monteert, waardoor er meer kans op lekkage en tocht. zie artikel in tips.

De hierboven beschreven argumenten zijn ook de reden waarom wij als Starkozijn v/d Vecht niet de kozijnen stomp monteren. De methode die wij gebruiken heeft stelkozijn montage. De montage duurt wel langer maar u kunt daardoor ook langer van uw kozijnen genieten.

Hoe lang duurt het monteren van kunststof kozijnen?

De snelheid van de montage van kunststof kozijnen varieert per woning maar ook de grote van de kozijnen. Gemiddeld genomen kan een montage team van twee personen per dag twee kunststofkozijnen plaatsen en afwerken. Als de montage stomp wordt uitgevoerd ligt dit gemiddelde hoger namelijk drie kunststofkozijnen per dag.

Kan ik in een houtenkozijn een kunststof deur zetten?

Alles kan, maar dit is zeker niet aan te raden. De reden hiervoor is dat kunststof en hout een andere uitzetting hebben, dit kan voor problemen zorgen in de toekomst. Door temperatuurverschillen zet het ene materiaal meer uit dan de ander waardoor kieren kunnen ontstaan of de kozijnen kunnen gaan klemmen. Er zijn wel woningbouwprojecten waar dit gebeurd is maar het is nooit een ideale oplossing. Naar onze mening natuurlijk.

Als de gevel moet worden aangepast voor een schuifpui kan dat?

Dit hangt natuurlijk erg af van de verbouwing die nodig is, dit zal het bedrijf dan ook moeten bekijken.
Soms gaat dit gewoon zonder problemen en is het een eenvoudige aanpassing, soms moet er veel worden verbouwt en bouwkundige berekeningen worden gemaakt. Het beste is uw wensen gewoon voor leggen en dit in een offerte laten vast leggen.

Welke soorten/maten waterslagen zijn er?

PVC waterslagen meestal zijn deze wit of crème wit maar ze zijn er ook met houtnerffolie pvc waterslagen zijn wat goedkoper dan aluminium waterslagen het nadeel van pvc is dat het vaak over een grote overspanning wat gaat door hangen.

Aluminium waterslagen zijn gemoffeld in de door uw gewenste kleur ze zijn erg sterk en zijn goed toe te passen voor grotere overspanning. het nadeel is dat ze wat duurder zijn dan een pvc waterslag.

Montage met waterslagen:

Montage met waterslagen voorbeeld

Wat is kerntrekbeveiliging?

Kerntrekken is een methode om in te breken via de cilinder en dit komt helaas de laatste tijd steeds vaker voor. Inbrekers maken bij het kerntrekken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche.

Kerntrekbeveilliging, Altijd het beste voor uw veiligheid

Bij dit gereedschap wordt een gehard stalen schroef gebruikt, die in de cilinder wordt gedraaid. Daarna wordt de cilinder doormiddel van een zogenaamde kerntrekker uit het beslag getrokken. Hierdoor is er geen/weinig inbraakschade aan de deur en de inbreker loopt zo naar binnen. Hiervoor is kerntrekbeveiliging bedacht, dit is nu ook verplicht voor het Politiekeurmerk veilig wonen. Starkozijn v/d vecht levert ook alle deuren uit met een kerntrekbeveiliging.

Kerntrekbeveilliging, 3 sterren SKG keurmerk

Wat is een rooster op kalf?

Een rooster op kalf is een rooster op een stijl dit is meestal boven een draailkiepraam zodat u meer ruimte heeft boven het draaikiepraam voor binnenzonering.

Een rooster op kalf

Wat is een waterslag?

Een waterslag is een stuk profiel meestal van  gemoffeld aluminium maar kan ook van kunststof zijn. Het waterslag voert het water dat van het kozijn afloopt iets buiten de gevel af. Dit verkomt strepen op de onder liggende schroten. Tevens zorgt het waterslag profiel voor een goede aansluiten tussen de gevelbekleding en het kozijn. Waterslagen worden het meeste gebruikt voor montages in houten wanden die worden voorzien van nieuwe kozijnen en gevelbekleding.

Een waterslag voorbeeld

Wat is hang- en sluitwerk (beslag)?

Beslag is een erg belangrijk onderdeel van kunststofkozijnen dit is persslot van rekening het onderdeel wat steeds open en dicht moet en u woning moet afschermen van de buiten wereld. De meeste Nederlandse fabrikanten bieden Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) beslag aan. De meest voorkomende merken beslag zijn: Fuhr, Dr. Hahn, Roto en Winkhaus. Let wel kozijnen uit Turkije en Poolen, Kroatië etc. voldoen meestal niet aan onze eisen in Nederland.

Het beslag moet 2 keer per jaar worden gemeerd met silicone spray, de scharnieren hoeft u niet te smeren deze zijn voorzien van nylonbussen.

Mag je in een kunststof kozijn schroeven voor een gordijn/zonwering?

Nee, officieel mag dit niet. Alle fabrikanten van kunststofkozijnen hebben in hun algemene voorwaarden staan dat als u iets aan het kunststofkozijn laat veranderen of zelf verandert, dat alle garanties op het product komt te vervallen. 

Dit zegt natuurlijk niet dat het niet kan, al het hang- en sluitwerk gaat door het kunststof heen, er moet goed over nagedacht worden voor dat je iets gaat bevestigen aan een kunststofkozijn, nogmaals hou er rekening mee dat je fabrieksgarantie vervalt.

Als u iets aan de binnenzijde wilt bevestigen op een kunststofkozijn doe dat dan in de glas lat, deze is altijd nog te vervangen omdat dit een los onderdeel is van het kozijn. Let wel op gebruik alleen korte schroefjes.

Mocht u iets op de buitenzijde van een kunststofkozijn monteren dan moet u altijd eerst door de waterkamers heen voor dat u bij het staal komt, dit is dan ook meteen de reden waarom het eigenlijk niet mag omdat u dan een verbinding maakt tussen de waterkamers van het profiel en het staal in het kunststofkozijn. 

Zie het profiel hieronder:

Hoe weet ik of het bedrijf goede monteurs heeft?

Dit is een erg lastige vraag omdat er geen echte kozijn monteur opleiding bestaat. Het VKG-Keurmerk geeft hier wel een cursus in. Een VKG-dealer moet verplicht in ieder geval één gecertificeerd monteur per montageploeg hebben. Als u een VKG-keurmerk bedrijf kiest bent u een stuk zekerder van een goede montage en afhandeling van uw klus. Natuurlijk kunt u ook altijd bij referenties kijken maar meestal krijgt u die van het bedrijf zelf en wie geeft er nu een slechte referentie, betrouwbaar is dit dus niet.

Mag een rooster in een draaikiepraam?

Hier zijn geen regels voor. Een ventilatierooster kan zeker in een draaikiepraam, het is alleen niet de beste oplossing. Een draaikiepraam wil van zichzelf afhangen aan de sluitzijde (de kant van uw draaikiepgreep). Het onderste scharnier is het vaste punt, wij gebruiken het glas om de bovenste punt aan de sluitzijde op te tillen. Op het moment dat een rooster boven het glas zit kan je het glas een stuk minder goed op tillen hierdoor heb je meer kans op een raam dat gaat afhangen in de toekomst, dit is natuurlijk wel weer gewoon af te stellen.

Een rooster in een draaikiepraam. Mag dat?

Hoe werken garanties bij de aankoop van kunststof kozijnen?

Dit is een lastig onderdeel voor elke consument die kunststofkozijnen gaat kopen. Het ene bedrijf heeft nog langere garantieperiode dan de andere, staar u daar niet blind op. Het komt eigenlijk hierop neer: Hoe lang geeft de fabrikant fabrieksgarantie op hun producten, dit is de belangrijkste garantie dus niet de garantie van het montage/verkoopbedrijf.

Waarom zal u denken, nou de meeste bedrijven bestaan geen 10 jaar natuurlijk zijn ze er wel maar er zijn meer bedrijven die verdwijnen.
Wij bestaan nu ook al meer dan 10 jaar dus wij zijn het levende bewijs dat het voorkomt.

Stel u heeft kunststofkozijnen gekocht met 25 jaar garantie en na 11 jaar laat de folie los van het kunststofkozijn (Dit gebeurd bij ons nooit). Het verkoop/montagebedrijf is er niet meer, dus daar kunt u niet terecht, dan kunt u alleen nog maar naar de fabrikant. De fabrikant geeft alleen maar 10 jaar garantie op de folie dus valt u buiten de boot. Als de fabrikant van de profielen 15 jaar garantie had gegeven kon u altijd nog daar aankloppen voor uw probleem.

Wij raden u aan om een offerte aan te vragen bij een VKG-keurmerkdealer, dit garandeert u een Nederlands topproduct. Allemaal onder de garantievoorwaarde van het VKG-keurmerk. Het VKG-keurmerk houdt ook bij wie u uw kunststofkozijnen heeft gemonteerd, wie ze heeft geproduceerd en van welk merk de profielen zijn. 

Het bedrijf waar ik een offerte van heb heeft geen showroom moet dat?

Nee, dat is natuurlijk niet verplicht wel geeft het aan wat voor soort bedrijf het is. Het hoeft niet perse slecht te zijn als een bedrijf van huis uit werkt. Het moelijke aan de situatie is als u service nodig heeft dan heeft u geen lokatie waar u heen kunt gaan. 

 

 

Wat betekent het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) voor kunststof kozijnen?

Het PKVW is een keurmerk dat zich speciaal bezighoudt met het controleren van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Het PKVW stelt eisen waar aan een woning moet voldoen om ervoor te zorgen dat een inbreker een langere periode bezig moet zijn om binnen te komen.

Het PKVW houdt zich dus niet alleen bezig met het beslag van de kunststofkozijnen maar ook met overige beveiligingen in uw woning. Het PKVW test het beslag van het kozijn, als het beslag voldoet aan alle eisen dan mag het beslag worden verkocht als PKVW-beslag en heeft u zekerheid van een kwalitatief goed beslag in uw kozijn. Naast de eisen van het beslag schrijft het PKVW ook eisen aan bijvoorbeeld: de dikte van de draaikiepramen en of deuren en de dikte van het paneel in de kozijnen.

Om het PKVW-certificaat te ontvangen heeft het PKVW twee stappenplannen opgesteld, stappenplan bestaande woning en stappenplan nieuwbouwwoning. Het stappenplan van een bestaande woning ziet er als volgt uit:

 1. Vraag een PKVW-expert om uw huis te controleren op inbraakwerendheid. Na deze controle brengt de PKVW-expert een offerte uit.
 2. De PKVW-expert voert na acceptatie van de offerte de benodigde handelingen uit.
 3. Na de werkzaamheden dient er nog een laatste controle te worden uitgevoerd. Na enkele weken ontvangt u het PKVW-certificaat.
 4. Informeer bij uw verzekeraar naar de premiekorting. De meeste verzekeraars geven een korting met een PKVW-certificaat Beveiligde Woning voor zolang het certificaat geldig is. De geldigheid van het certificaat is 10 jaar.

Omdat het PKVW de eisen steeds verandert (aanscherpt) kan het betekenen dat uw kozijnen van een paar jaar terug nu niet meer voldoen aan de nieuwe eisen van het PKVW.

Let wel: als u kunststof kozijnen voldoen aan PKVW heeft uw woning nog niet dit keurmerk hiervoor dienen meer dingen in een om de woning worden aangepast. Zie de website van politiekeurmerk.nl

Wat is het VKG keurmerk?

Het VKG-Keurmerk is ontstaan om een kwaliteitsnorm te creëren voor het plaatsen en leveren van kunststofkozijnen in Nederland. Het VKG-keurmerk controleert het proces van het maken van de kunststofprofielen tot het opleveren na de montage op het VKG-opleverformulier. Zij hebben montagevoorwaarden opgesteld en algemene VKG-leveringsvoorwaarden voor de consument zodat u als klant weet dat dat allemaal goed zit.

Het VKG-keurmerk kijkt welke profielen geschikt zijn voor de Nederlandse markt, de producenten worden gecontroleerd op het gebruik van de juiste profielen en de juiste fabriceermethode. De VKG-dealer wordt gecontroleerd op de verkoopmethode, de montage, leveringsvoorwaarden. Na de montage ontvangt u het VKG-certificaat, deze is ook overdraagbaar aan nieuwe bewoners van uw huis. Op dit certificaat staat een nummer onder dit nummer kan het VKG zien van welk merk de kozijnen zijn, welke kleur de kozijnen zijn, wie ze heeft geproduceerd en welk bedrijf ze heeft geplaatst.

Meer weten over het VKG-keurmerk:

Hoe controleren of een leverancier van kunststofkozijnen goed is?

Dit blijft altijd deels gevoel en dit is ook zeker belangrijk bij aankoop van u kunststofkozijnen want dit bedrijf gaat ook werken aan uw kostbaarste bezit, uw huis. Ten eerste raden wij u aan om te kijken of u te maken hebt met een VKG-keurmerk dealer. Dit keurmerk brengt toch een zekere mate van zekerheid met zich mee door het VKG-waarborgfonds, vast getelde richtlijnen en VKG-certificaat na de montage.

Ten tweede is altijd een fijn idee dat het bedrijf een showroom of pand heeft zodat u weet waar u terecht kan voor vragen of service na de montage. Controleer dit wel goed er zijn veel bedrijven die zich anders voor doen dan ze zijn, vooral nu met internet.

Als laatste punt is een nette en complete offerte is erg belangrijk. De reden hiervoor is dat het dan duidelijk is wat u heeft gekocht maar ook dat u kunt controleren of de montage is uitgevoerd zoals afgesproken.

Waarop letten als je meerder offertes vergelijkt?

Het is natuurlijk logisch dat wanneer u veel geld uitgeeft dat u het gevoel wilt hebben dat u een goed keuze hebt gemaakt. Maar waar moet u nu op letten als u verschillende offertes gaat vergelijken? Als u nu al bezig bent met het aanvragen van offertes heeft u gemerkt dat de prijs niet alles zegt want deze verschilt per bedrijf. Er zijn natuurlijk veel meer andere punten waarop de vergelijking kan worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld:

 • Als eerst kunt u kijken of de bedrijven dezelfde keurmerken voeren, controleer dit altijd zelf want er wordt veel over gelogen. Bij keurmerken kijk bijvoorbeeld naar het politiekeurmerk veilig wonen en/of het VKG-keurmerk.
 • De montagemethode verschilt per bedrijf dit kunt u in de offerte terugzien. De montage kan worden uitgevoerd met stelkozijn of stompe montage, het verschil leggen wij u uit bij een andere tip op de website.
 • Zijn de specificaties van de kozijnen hetzelfde? zelfde onderdorpel, zelfde indeling van de kozijnen, gevelbekleding, etc.
 • Waar komen de kozijnen vandaan? Als de kozijnen uit het buitenland komen kan dit al veel schelen in de kwaliteit.
 • Word de zelfde soort glas gebruikt? Er zitten natuurlijk grote verschillen tussen standaardglas of figuurglas.
 • Is de offerte duidelijk en zijn alle punten beschreven zodat u ook iets heeft om op terug te vallen.
 • Heeft het bedrijf echt een showroom waar u altijd terecht kan als er iets is of wordt er uit huis verkocht? want een mooie site zegt tegenwoordig niets meer.
 • Natuurlijk is het gevoel bij een bedrijf ook zeer belangrijk.

Wij hopen dat u iets aan de bovenstaande voorbeelden hebt om een goede keuze te kunnen maken voor het vervangen van uw kozijnen want kunststof kozijnen kopen doet u als het goed is maar één keer in uw leven.

Wat moet er in een offerte minimaal staan?

Wat er minimaal in uw offerte moet staan is het gene wat u koopt. Wij hebben in het verleden wel offertes gezien van 1 pagina met wat krabbeltjes. Het is natuurlijk niet meer dan normaal dat u uit de offerte kan afleiden wat het bedrijf bij u gaat uitvoeren.  In een offerte mag u verwachten dat u kunt zien hoe de kozijnen worden ingedeeld, draairichtingen, beglazing en of panelen, roosters, binnen afwerking en gevelbekleding etc. Eigenlijk alles wat moet gebeuren moet vermeld staan in uw offerte. Ook dingen als de montagemethode zijn belangrijk dit moet ook in de offerte staan. De prijs moet incl. btw in de offerte staan dit is een wettelijke verplichting. De indeling van de prijs opbouw scheelt per bedrijf, wij werken met een totaal prijs niet gespecificeerd. Dit omdat wij de klus aannemen. (dus geen meerprijs als het langer duurt of iets tegen zit)

Hoe wordt warmte verlies uitgedrukt? Wat is U-waarde?

Het warmteverlies wordt uitgedrukt door de thermische isolatiewaarde ofwel de U-waarde (in W/m2K).
Deze geeft de warmtestroom door 1m2 glas weer, bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin tussen de binnenruimte en buitenzijde van de beglazing.
Hoe hoger de U-waarde hoe meer het verlies.
Hoe lager de U-waarde hoe minder het verlies, oftewel hoe lager de U-waarde des te beter de isolatie.

Gewoon dubbelglas is een goede geleider van warmte. In de koudere periodes heeft dit tot gevolg dat binnen warmte door de beglazing heen verloren gaat.

Bij thermisch isolerende dubbele- of drievoudige beglazing is minimaal het binnenste ruit aan de spouwzijde voorzien van een speciale lage emissiviteit (Low-E) coating. Deze coating zorgt ervoor dat de (gestookte) warmtestralen via de beglazing teruggekaatst worden de binnenruimte in.

Hoe wordt warmte verlies uitgedrukt? Wat is U-waarde W/m2.K?

Wat zijn uw voordelen van het toepassing van thermisch isolerende beglazing (HR++-glas)

 • Een aangename constante binnentemperatuur.
 • Geen koude zone aan het raam.
 • Aanzienlijke vermindering van het warmteverlies.
 • Beperking van de verwarmingsbehoefte.
 • Reduceert daarmee het energieverbruik én

Welke U-waarde heeft uw huidige beglazing?

-Enkelglas heeft een U-waarde van 5.8 W/(m²K) glas opbouw 6 mm
-Dubbelglas heeft een U-waarde van 2,9 W/(m²K) glas opbouw 5-15-4 mm
-Dubbelglas HR+ heeft een U-waarde van 1,6 W/(m²K) glas opbouw 5-15-4 mm
-Dubbelglas HR++ heeft een U-waarde van 1,1 W/(m²K) glas opbouw 5-15-4 mm
-Drie dubbelglas HR++ heeft een U-waarden van 0,6-1,0 W/(m²K)
-Hoe lager de U-waarde hoe beter de isolatiewaarde.

Zitten er weekmakers in kunststof kozijnen?

Nee, dit is wel een veel voorkomend verkoop verhaal. Vroeger zaten er in kunststof kozijnen week makers maar de wetgeving wordt strenger en beter geregeld met CE-keurmerken en DOP-verklaringen.
Dus hier hoeft u zich geen zorgen over te maken bij de voor de Nederland goed gekeurde merken kozijnen.

Zit er krijt in kunststof kozijnen?

Dit is ook een veel verteld verhaal door verkopers dat in hun kozijnen geen krijt zit.

Waar dit verhaal precies vandaan komt is ons nog een raadsel, maar er zit misschien in het proces van het maken van kunststof een beetje krijt in het product maar dit heeft geen nadelen. 

Wij denken dat de verkopers die deze verhalen vertellen praten over het kunststof waarvan de tuinstoelen worden gemaakt. Dat kunststof verteerd na een aantal jaar wel een beetje en als je er aan krap met u nagel lijkt het krijt te zijn.  Bij kozijnen hoeft u hiervoor niet bang te zijn, als het kozijn voldoet aan alle eisen van bijvoorbeeld het VKG-keurmerk dan is de kwaliteit van het kozijn vele maten hoger.

Kortom voor de kunststofkozijnen die voldoen aan de Nederlandse markt hoeft u zich hier niet druk om te maken.

Kunststofkozijnen aanbetalen?

Aanbetalen kan eigenlijk alleen veilig bij een keurmerk dealer van het VKG-keurmerk. U kunt zien of een dealer hierbij aangesloten op de website van het VKG-keurmerk. 

De rede dat dit veilig is omdat het VKG een onafhankelijk waarborgfonds heeft, alle leveranciers en dealers vullen deze pot aan zodat als er iemand omvalt zal het VKG-waarborgfonds zorgen dat u als klant of uw geld terugkrijgt of dat de kozijnen gewoon worden geproduceerd en gemonteerd volgens de offerte. Zo bent u bij een VKG-keurmerk dealer altijd zeker van het krijgen van uw nieuwe kunststofkozijnen.

Koop nooit kunststofkozijnen met een regeling dat u bijvoorbeeld 90% of 100% betaald bij aanvang van montage.
Dit is erg risicovol, mocht het bedrijf de klus niet afmaken omdat ze er niet meer zijn of een andere reden dan zit u met de gebakken peren.